Иран с план за мир в Сирия

9963
Иран с план за мир в Сирия

Иранското правителство предлага план от шест точки за разрешаване на конфликта в Сирия. Това заяви заместник-външният министър на Ислямската република Хосейн Амир Абдоллахиан, предаде БГНЕС.

В тези шест точки влиза прекратяването на огъня от всички страни във въоръжения конфликт, организирането на общонационален диалог между политическите сили в Сирия, създаване на правителство на националното помирение, оказване на международна помощ на сирийския народ в навечерието на зимата, освобождаване на затворниците, които не са извършили престъпления срещу сирийския народ, а също така достъп на медиите до всички слоеве на сирийското общество.

Абдоллахиан заяви, че Москва е запозната с иранския план и се надява да се съгласи с предложенията на Техеран.

"По отношение на диалога ние предприехме някои действия. Диалогът продължи в течение на три седмици в Техеран между всички страни в конфликта. Вторият му етап ще се проведе много скоро в Дамаск", каза той.

В същото време турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу призова Техеран да „изпрати ясно послание” на сирийския режим да прекрати насилието срещу собствения си народ, предаде АФП.

ООН: В лагерите на сирийските бежанци цари хаос

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос се обърна към правителството на Сирия с молба да разреши на ...

„Вместо да критикува ракетната система „Пейтриът”, Иран трябва да каже на сирийския режим да спре да потиска собствените си хора и да провокира Турция чрез нарушаване на границата”, каза Давутоглу пред репортери в Анкара.

Турският външен министър подчерта, че е „време да се изпрати ясно послание на сирийския режим”.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com