Швейцария готви армията за разпада на еврозоната

5777
Швейцария готви армията за разпада на еврозоната

Въпреки, че Швейцария не е страна-членка на Европейския съюз, армията на тази централноевропейска държава се подготвя за безредици, предизвикани от задълбочаващата се финансова криза и многобройните демонстрации срещу мерките за строги икономии. Това пише на своята електронна страница виенския вестник "Стандарт", предаде БЛИЦ.
Военното учение "Stabilo Due", което миналия месец се проведе с участието на около 2000 войници, трябваше да подготви военнослужещите за възможни безредици в страната, породени от бежански поток от Гърция, Испания, Италия, Франция и Португалия.

В маневрите участваха както членове на сухопътните войски, така и представители на авиацията и спецсилите.

Министерството на отбраната на Швейцария смята, че през следващите години армията на страната трябва да бъде подготвена за защита на сигурността на гражданите, независимо от вероятното намаление на нейната численост.

"Ако тези държави не могат да се защитават, ситуацията в цяла Европа ще се изостри", заяви министърът на отбраната Ули Марер пред местни печатни медии.

"Началникът на Генералният щаб Андре Блатман обяви, че възнамерява до декември т.г. да отправи искане за разполагане на допълнителни 1600 войници по летищата, промишлените зони и пред международни организации", твърди още "Стандарт", цитиран от МИА.

Партията на зелените остро разкритикува тези действия отбелязвайки, че Министерството използва нестабилността в Европа като "параван за укрепване на ролята на армията в страната".

Според мнозина през следващите години се очаква да се проведе референдум за премахване на задължителната военна служба. Към момента всички швейцарски граждани от мъжки пол имат задължението да служат по 5 месеца, като това прави швейцарската войска най-многобройната в Европа на глава от населението.

Редактор: Десислава Ушатова

Испанците местят парите си в Швейцария

Засегнатите от кризата испанци прехвърлят парите си в Швейцария от съображения за сигурност, съобщи ръководителят на женевската банко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com