Скопие: В София България, Гърция и Румъния се съюзиха, за да ни наложат вето

12176
Скопие: В София България, Гърция и Румъния се съюзиха, за да ни наложат вето

Гърция търси съюзници, за да блокира Македония на срещата на върха на ЕС през декември, пише днес македонският ”Утрински весник”.

„След като разбра, че сама, т.е. само с подкрепата на Кипър, няма политически и морален авторитет да наложи вето на четвъртата препоръка на ЕК за преговори, Гърция извика на помощ България и Румъния, която вече измери политическата си тежест в ЕС със заплахи за блокиране на евроинтеграцията на Сърбия”, коментира вестникът и посочва, че вчера в София се е състояла неочаквана среща на външните министри на трите страни с цел съгласуване на позициите за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, като основна тема е била Македония.

Македонският "Дневник": Българската тенджера завира преди избори

Макар да е планирано парламентарните избори в България да се състоят в края на първата половина от 2013 г., напрегнатата реторика на...

„Според изявлението на румънския външен министър Тит Корлатеан, и Букурещ не е далеч от това да наложи вето и да постави ново препятствие по пътя на Македония към ЕС. Той приветства меморандума, който Гърция изпрати на Македония, със забележка, че очаква добър отговор от македонска страна, въпреки че отговорът вече отдавна е стигнал”, коментира „Утрински весник”.

„Ние винаги даваме подкрепа, но има критерии, които трябва да се уважават и от страна на БЮРМ”, заявил румънският външен министър.

„Този съюз се създаде зад гърба на Македония, докато македонският външен министър хаби енергия във Виетнам и Индонезия, а всички останали от ръководството на страната, които правеха изявления за външната политика, сега обръщат внимание на други въпроси.

На срещата в София министър Младенов продължи да твърди, че неговата страна няма проблем с Македония, а с националистическия език и призова македонските управляващи да се водят от принципите, предложени в противоречивата декларация за приятелство и сътрудничество, с уточнение, че ако това стане факт, формата и начинът за преодоляване на недоразуменията няма да са толкова важни”, посочва изданието.

Македония отново заплашена от гръцка блокада

Под натиск на европейския комисар по разширяването Щефан Фюле, Скопие и Атина размениха предложения за намиране на решение на дългого...

"Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос от своя страна изтъкна, че без решаване на спора за името, няма начин Македония да стане член на ЕС. Той каза още, че продължава да чака отговор на меморандума, тъй като писмото, което пратил македонският външен министър Никола Попоски, не бил този, който очакват", пише изданието.

„Те ни изпратиха писмо. Отворихме го, но реално все още нямаме отговор. Чакаме и се надяваме на добро решение от страна на нашите съседи. Изпратихме предложение, нека да отговорят”, заявил Аврамопулос.

„На тази сбирка вчера реагираха българските социалисти, призовавайки на пресконференция България да не налага вето на Македония, тъй като това ще повлияе отрицателно върху имиджа на страната. Те поискаха да се прави разлика между властите и гражданите на Македония, също както не може да се оценява българският народ според управлението на Бойко Борисов. Според Кристиян Вигенин, ако българският има по-близък народ на Балканите, то това е македонският и не трябва да се позволява да ги разделят популистки правителства. Относно македонското правителство той коментира, че се пренебрегват икономическите проблеми за сметка на популистките проекти, които могат да блокират евроинтеграцията. Вигенин предложи на Младенов да се срещне с Попоски и да се създаде експертна комисия, която ще определи проблематичните зони и ще работи за тяхно отстраняване”, пише „Утрински весник”.

Редактор: Десислава Ушатова

Македонските българи предлагат федерация между Македония и България

Вестник на македонските българи иска федерация между Македония и България, коментира македонската телевизия Канал 5. Според телевизията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com