Македонският "Дневник": Българската тенджера завира преди избори

8211
Македонският "Дневник": Българската тенджера завира преди избори

Макар да е планирано парламентарните избори в България да се състоят в края на първата половина от 2013 г., напрегнатата реторика на българската политическа сцена към Македония изглежда, като че предизборната кампания е в разгара си. Това коментира македонският вестник "Дневник" в статия под заглавие "Българската тенджера завира преди избори", цитирана от Mediapool.

Изданието цитира познавачи на македонско-българските отношения, според които е опасно, ако тази реторика продължи, а Македония стане една от темите в предизборния период в България, който може да бъде от ключово значение за евроинтеграцията на Скопие.

Ако се изпълнят очакванията през декември Македония да получи отлагане на датата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз за юни, тогава предизборната кампания в България ще съвпадне с шестте месеца, които ще имат значение за отблокиране на процеса в ЕС.

Бившият министър на външните работи Антонио Милошоски очаква, че крайнодесните ще повлияят на отношението на консерваторите и левите на тема "Македония", но и че след края на изборите във втората половина на 2013 г. Скопие ще е изправено пред засилена реторика.

"Очаквам екстремни прояви да има "Атака" като крайнодясна идеология, но и от обкръжението на Красимир Каракачанов с чисто политически аспект към темата "Македония" с цел да получи някой глас повече за влизане в парламента. Въпреки че тези партии не са доминантни, мисля, че все пак някъде до известна степен ще повлияят на отношението на консерваторите от ГЕРБ и на левите от социалистическата партия" каза Милошоски.

Вестникът цитира и Стойко Стойков от ОМО "Илинден - ПИРИН", според когото през последните години партиите в България били обединени под антимакедонско знаме и почти без изключения подкрепяли идеята да се блокира започването на преговори от Македония с ЕС.

Според него малко по-меки в това отношение били Синята коалиция и "партията на турците". Според Стойков България била "добра" за Македония само в периода между 2000 и 2006 г., защото тогава добросъседските отношения са били условие за членството в ЕС, и имало още един по-светъл момент - признаването на Македония, когато на власт бяха българските демократи.

"Но от 2006 г. насам приказката за Македония и България е като тази за вълка и агнето, което все му мътело водата – каквото и да прави и да казва агнето, вълкът иска да го изяде", казва Стойков.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com