Случаят "Георги Марков" - без резултат заради изтекла давност

11506
Случаят "Георги Марков" - без резултат заради изтекла давност

Случаят с разследването за убийството през 1978 г. в Лондон на дисидента Георги Марков, наречен "българският чадър", приключва без резултат, поради изтекла давност. Това съобщи пред АФП говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова, предаде Стандарт нюз.

"На 11 септември съдебната процедура трябва да бъде закрита поради давност. Никакво конкретно действие – заповед за арест, задържане, обвинение – по отношение на дадено лице, позволяващо да се продължи 35-годишния срок на давност не е предприето", обясни тя.

Българското правосъдие приключва "случая Георги Марков"

Разследването в България за убийството през 1978 г. в Лондон на дисидента Георги Марков, афера, известна още като "българският чадър", ...

Писателят дисидент Георги Марков избяга от комунистическа България и от Лондон четеше своите творби по радио Би Би Си. Той почина на 11 септември 1978 г. Четири дена преди това той беше прободен в бедрото от пешеходец с чадър, докато е чакал автобуса си.

Същата вечер Марков изпада в силна треска и умира, без да бъде разпитан от полицията. Аутопсията разкри присъствие в крака му на отровна капсула с рицин, голяма колкото върха на карфица. Тя е изработена от платинено-иридиева сплав.

Първото съдебно разследване започна след падането на комунистическия режим през 1989 г. и след това беше закрито през 1993 г., но по-късно през 1995 г. беше открито отново. През 2008 г. трябваше да изтече 30-годишният срок на давност.

През 1993 г. българските следователи предадоха на Скотланд Ярд документи, замесващи датчанина от италиански произход Франческо Джулино, известен като агент Пикадили, сътрудник на българските тайни служби. Той е заподозрян, че е убил Георги Марков. Изтичане на информация в печата позволи на Джулино да напусне Дания.

Предлагат 19 командири от Балканската война за орден "Стара планина с мечове"

Темата с удостояването на военни от Балканската война не трябва да се политизира. Това заяви академик Георги Марков на заседание на Ини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com