Сноудън вече не иска убежище в Русия

5791
Сноудън вече не иска убежище в Русия

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън наистина поиска да остане в Русия, но след като беше информиран за условията, поставени от Москва, се отказа от тази молба, съобщи днес прессекретарят на президента Дмитрий Песков, предаде БГНЕС.

"Сноудън действително изрази молба да остане в Русия. Вчера обаче той научи съобщената от президента Путин позиция на Русия за условията теоретически да стори това, се отказа от намерението си и от молбата си да получи възможност да остане в Русия", посочи говорителят на Кремъл пред журналисти.

Вчера руският президент заяви, че Сноудън може да остане в Русия при условие, че прекрати своята дейност срещу САЩ. "В този момент той не желае да остане в Русия", добави Песков.

Путин: Приемаме Сноудън, ако престане да вреди на САЩ

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън може да остане в Русия, ако престане да вреди на САЩ, заяви руският пр...

Сноудън, който разкри тайни програми за следене на американските разузнавателни служби, е изпратил молби за политическо убежище до още 18 държави. След Еквадор, Исландия и Русия, молби са получили правителствата на държави като Германия, Китай, Индия, Бразилия и Куба, съобщи сайтът "Уикилийкс". В първото си изявление, откакто избяга от Хонконг преди осем дни, Сноудън обвини американския президент Барак Обама, че оказва натиск върху държавите, от които търси защита.

Норвежкото външно министерство потвърди, че е получило молба за политическо убежище от Едуард Сноудън. Сноудън е издирван от американското правосъдие заради разкриването на програми за масово следене. Според "Уикилийкс" той се е обърнал за помощ и към Германия - страната, която реагира най-остро на подслушването на централата на Евросъюза в Брюксел от американските тайни служби.

Полският външен министър Радослав Шикорски потвърди, че Варшава е получила молба за убежище от Сноудън, но допълни, че документът не отговаря на формалните изисквания и той самият няма да препоръча на правителството да удовлетвори искането.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро посочи, че Каракас все още не е получил молба за политическо убежище от бившия служител на американското разузнаване, предаде Ройтерс. "Той заслужава защитата на света. Все още не ни е попитал. Когато го направи, тогава ще дадем нашия отговор", каза Мадуро по време на визита в Москва.

Германски политик иска от ЕС да даде убежище на Едуард Сноудън

Европейският съюз трябва да предложи убежище на беглеца Едуард Сноудън, предложи Юрген Тритин, лидер на германската партия на зеленит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com