Спецслужбите в Русия ще следят социалните мрежи

5351
Спецслужбите в Русия ще следят социалните мрежи

Руските спецслужби разработват специален проект, който да контролира и влияе върху социалните мрежи в страната, предаде Стандарт нюз.

Социалните мрежи в интернет се разглеждат от властите в Русия като потенциална заплаха, тъй като именно в тях най-ярко намират израз протестните настроения в обществото и недоволството от политиката на управляващите. Много от опозиционните инициативи тръгват именно от глобалната мрежа, която се използва и като средство за организиране на конкретните акции.

С разработката на специална методика за влияние върху обществените настроения в интернет се е заела руската Служба за външно разузнаване, съобщи БНР. За целта се създават три системи за въздействие с кодовите названия "Диспут", "Монитор-3" и "Щорм 12".

Според вестник "Комерсант", първата ще наблюдава явленията в социалните мрежи и блог пространството, втората ще ги проучва и анализира, а третата ще ги атакува масирано с необходимата информация така, че да се променят обществените настроения в полза на властта. Трите програми най-вероятно ще заработят догодина, като е възможно те да се прилагат и в някои бивши съветски републики.

Русия се отказа от високоскоростни ЖП-линии

Русия погреба своя проект за изграждане на високоскоростни железопътни линии, каквито планираше за Световния шампионат по футбол през...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com