"Стандарт енд Пуърс" понижи прогнозата си по кредитния рейтинг на Аржентина

4267
"Стандарт енд Пуърс" понижи прогнозата си по кредитния рейтинг на Аржентина
Испания иска от ЕС да отнеме на Аржентина митническите привилегии

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” понижи прогнозата си по кредитния рейтинг на Аржентина от стабилна на негативна, след като Буенос Айрес национализира най-голямата петролна компания в страната YPF.

„По наше мнение, настоящата правителствена политика може да увеличи рисковете за макроикономическата рамка на Аржентина, да упражни икономически натиск над външната й ликвидност, и да затрудни процесите по средносрочния растеж”, се казва в изявлението на рейтинговата агенция, цитирано от АФП. В резултат „ние ревизираме прогнозата за Република Аржентина от стабилна на негативна”.

EП заплашва Аржентина заради национализация

Европейският парламент изрази огорчение от решението на аржентинското правителство да национализира частично петролната компания YPF,...

„Стандарт енд Пуърс” посочва, че решението произтича от политиките, прилагани от президента Кристина Кирхнер, преизбрана на поста миналата година.

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо призова Европейския съюз да лиши Аржентина от митническите привилегии, както и да подаде иск към Аржентина в Световната търговска организация за въведеното ограничение върху вноса на европейски стоки. Испанските медии съобщават, цитирани от РИА Новости, че министърът е отправил своя призив по време на завършилата в понеделник среща в Люксембург на европейските външни министри.

Според испанските власти, това трябва да е отговорът на страните от ЕС на решението на президента на Аржентина Кристина Кирхнер да национализира 51% от акциите на петролната компания YPF, принадлежаща на испанската петролна компания „Репсол”.

 

Аржентина обединява Европа срещу себе си

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер влезе в конфликт едновременно с две европейски държави, което заплашва да провокира търговска...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com