Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да ядем в жегите, за да не ни е топло

16 юни 2024, 15:22 часа

По време на летните жеги често усещаме липса на тонус и енергия, а умората и дехидратацията стават наши постоянни спътници. Въпреки това, има начини да подобрим състоянието си и един от тях е чрез правилното хранене. Съществуват няколко суперхрани, които са изключително богати на хранителни вещества и много полезни за тялото в борбата с горещината. Ето някои от тях.

Горски плодове

Горските ягоди, касис, боровинки и къпини са не само вкусни, но и изключително полезни. Тези плодове са основа на традиционната китайска медицина, защото генерират студена енергия в тялото. С високо водно съдържание над 92%, те са отличен източник за попълване на водните запаси. Освен това, съдържанието на витамин С и фитонутриенти ги прави отличен естествен слънцезащитен крем.

Кои са най-полезните плодове за справяне с летните жеги?

Лимони

Лимоните и другите цитрусови плодове също са чудесен избор през лятото. С водно съдържание над 80%, те са отличен източник за хидратация. Консумирането на лимонов сок с вода няколко пъти на ден може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане, стреса и нивата на холестерол поради високото съдържание на витамин С.

Диня

Динята е един от най-добрите плодове за летните месеци. Тя има най-високото водно съдържание сред всички плодове и е богата на антиоксиданти. Консумацията на студена диня незабавно хидратира тялото и действа като противораково средство, защитавайки от увреждане, причинено от свободните радикали и UV-радиацията.

Ще се изненадате кое е най-подходящата храна за летните жеги

Краставици

Краставиците са друг отличен избор за горещите дни. Те рехидратират тялото, намаляват кожните мазнини и ви карат да се чувствате свежи и охладени. Освен това, краставиците подхранват кожата, ноктите и еластичността на ставите.

Мента

Ментата е една от най-полезните храни за спасяване от жегите. Може да я консумирате самостоятелно или в комбинация с плодови напитки или други ястия. Тази подправка ще ви помогне да понижите температурата на тялото и помага при лечение на астма, храносмилателни проблеми, гадене и главоболие.

Домати

Суровите домати действат като кожен хидратант и UV протектор поради високото съдържание на ликопен, витамин С и антиоксиданти. Готвените домати също осигуряват всички тези полезни хранителни вещества, особено ликопен, който помага за превенция на диабет и сърдечно-съдови проблеми.

плодова салата

Зелени листни зеленчуци

Спанакът, марулите и другите листни зеленчуци са много полезни през лятото. Те съдържат много витамин А, който намалява кожните раздразнения и потъмняване, и помага за UV защита. С водно съдържание от 80-95%, те имат охлаждащ ефект и са лесни за храносмилане.

Люти чушки

За разлика от другите храни, лютите чушки ни "сгряват", но и изпотяват, което нормализира телесната температура. Това се дължи на стимулирането на рецепторите за горещина в устата и засилването на кръвообращението в тялото. Чрез изпотяване телесната температура намалява, което има охлаждащ ефект.

Летни салати

Един от най-добрите начини да охладите тялото е чрез консумация на свежи и здравословни салати. Използвайте краставици, цвекло, чери домати, моркови и извара. Добавете малко сол, пипер, домашно приготвено сирене и нар.

Пиенето на малко течности - враг номер едно в летните жеги

Супи

Макар да свързваме супите със студените зимни дни, те също могат да бъдат полезни през лятото. Ястията с високо съдържание на течности действат хидратиращо на тялото и съответно охлаждащо. Хапвайте супа от разнообразни зеленчуци през лятото вместо такива с тежки меса.

Броколи

Броколите са чудесна храна независимо от сезона. Те са с високо съдържание на фибри, които помагат при храносмилането, поддържане ниски нива на захарта и помагат при запек. Макар да изглеждат плътни, те съдържат 91% вода, което ги прави подходящи за летните горещини.

Консумирането на правилните храни през летните месеци може значително да подобри нашето благосъстояние. Те не само ни осигуряват необходимите хранителни вещества, но и помагат за борбата с жегите, като ни поддържат свежи и енергични.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес