Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ТРЯБВА да накисвате боба преди готвене?

16 юни 2024, 15:16 часа

Накисването на боба осигурява допълнителни предимства освен по-бързото готвене, казва health.com.

Защо бобът се накисва преди готвене?

Според USDA бобът трябва да се накисва преди готвене. Отбелязва се, че накисването на зърната преди готвене помага да се абсорбира вода и да се сготви равномерно.

Други ползи от накисването на боб

Накисването намалява храносмилателните проблеми - фасулът съдържа олигозахариди, клас въглехидрати, които могат да бъдат трудни за смилане от тялото ви. Това потенциално може да доведе до храносмилателен дискомфорт като газове, подуване на корема, коремна болка, подуване на корема и диария. Накисването на боб може да помогне за намаляване на тези странични ефекти чрез освобождаване на някои олигозахариди във водата.

БОБ яхния по класическа рецепта за любители

Накисването намалява количеството антинутриенти. Бобовите растения съдържат съединения, известни като антинутриенти, които пречат на усвояването на полезните вещества в тях. Накисването на боб може да подобри смилаемостта им и да подобри хранителната стойност на зърната чрез намаляване на съдържанието на антинутриенти.

Предварителното накисване на бобените зърна подобрява текстурата и мекотата им. Накисването на зърната помага те да запазят формата си, като същевременно подобрява текстурата и мекотата им.

Както суровите, така и сушените зърна съдържат токсични химикали, които могат да причинят отравяне. При накисване голяма част от токсините отиват във водата, а тези, които остават, се унищожават след 10 минути топлинна обработка.

Как бързо да накиснете и сварите боб

Основната причина много домакини да не варят боб е, че смятат, че трябва да се накисне за една нощ. Но има начин да се намали времето както за накисване, така и за готвене. Накисването ще отнеме само няколко часа, а готвенето ще отнеме 30 минути вместо час. 

Трябва да накиснете боба във вряща вода 1:4. Бобът е с дебела люспа отгоре. Високата температура ще я омекоти, в резултат на това зърната ще поемат влагата много по-бързо, след което може да се варят.

След това трябва да добавите 1/4 чаена лъжичка сода за хляб към зърната. Люсоата на боба е по-дебела от тази на други бобови култури, като грах или нахут, така че трябва да се омекне допълнително. Именно содата унищожава микропукнатините, които се намират върху ципата на боба, след което водата прониква по-бързо вътре.

Този двоен трик ще спести 10 часа от времето ви. И така, залейте зърната с вряла вода и добавете сода - след 2 часа зърната ще набъбнат двойно повече. Водата, в която е бил накиснат бобът, трябва да се отцеди и бобът да се изплакне. Налива се чиста вода и се вари до готовност.

Накисване на боб със сода - ето защо е полезно!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес