Страната на забраните

11840
Страната на забраните

Богохулство, алкохол, наркотици, радикални партии, порнография - всичко това да бъде забранено! Така поне искат голяма част от германците. Любовта им към забраните е безгранична. Нищо, че иначе минават за свободолюбиви.

Заедно с демоскопския институт "Аленсбах" и Института за публицистика в Майнц, институтът "Джон Стюарт Мил" проведе наскоро проучване, в което всичко се въртеше около любовта на германците към свободата. Резултатите от изследването са хем еднозначни, хем противоречиви. Сред младежите любовта към свободата заема много високо място в скалата на ценностите. Така например значително повече анкетирани одобряват израза, че "всеки сам кове щастието си" - в сравнение с израза, че "едни са горе, а други долу и при сегашните обстоятелства тези долу не могат да се издигнат". Младите хора под 30-годишна възраст са убедени, че държат юздите на живота в собствените си ръце.

Копнеж по държава-бащица?

Какви храни пробутват на децата?

В храната на децата ни има твърде много мазнини, сол и захар. Тази констатация не е нова. Новото е, че покрай футболното първенство н...

С други думи: германецът е свободолюбив човек. Но той е също така човек, който обича забраните. Изследването на института "Джон Стюарт Мил" установява, че броят на исканията за държавни забрани се увеличава все повече. Според 92 процента от анкетираните държавата трябва да забрани твърдите наркотици. На второ място в списъка е забраната за клониране на хора. За тази забрана са 84 процента от участниците в анкетата. 71 процента искат държавата да забрани дяснорадикалните партии, а 43 на сто от германците искат същото и за ляворадикалните партии. При предишната подобна анкета на това мнение са били 32 процента от анкетираните.

Копнежът по държавни забрани не щади и определени сфери на потреблението. 36 процента искат пълна забрана на порнографията, всеки четвърти настоява за забрана на богохулството, а една пета от анкетираните искат да се забрани продажбата на твърд алкохол.

Да забраним обидите!

Голяма част от германците се обявяват за официална държавна забрана на обидите. Почти една трета от анкетираните казват, че изразът "жената да си стои до печката" трябва да бъде забранен. 25 на сто от германците настояват пък за забрана на израза "Берлинската стена трябва да бъде издигната отново". Твърдението, че "хомосексуалността е заболяване" също трябва да бъде забранено, смятат повечето анкетирани.

През 2030-та Китай ще е над всички?

Да се прогнозира бъдещето е трудно - още повече, когато става дума за бъдещето на цял свят. И все пак: какво ни чака през 2030 година?...

Резултатите от това изследване могат да се интерпретират и по следния начин: германците жадуват за "държава-бащица", която регулира всички сфери на живота и ги освобождава от лична отговорност. Както заявяват учените от института "Джон Стюарт Мил": копнежът по забрани се радва на обществен консенсус в Германия. С други думи: германците обичат свободата, но май още повече обичат забраните.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com