Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

6254
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Снимка: iStock

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните методи за боядисването им, например с люспи от лук, отнемат много време и усилия - а облепването им с готови стикери е просто скучно. Затова ето някои лесни начини за бързо и оригинално боядисване на великденски яйца. За целта има някои общи правила, които си струва да запомним.

  1. Първо: трябва да изберете пресни яйца - проверете датата на производство върху опаковката. Препоръчително е черупката да е бяла, а не кафява - това дава повече възможности за украсяване. Все пак, и по-тъмните черупки също са подходящи за някои модели рисунък.
  2. Второ: преди да се варят, яйцата трябва да са на стайна температура. Иначе е голяма вероятността черупката да се спука в кипящата вода. За целта трябва да ги извадите от хладилника поне 3 часа преди варенето.
  3. Трето: яйцата трябва да се измият добре - така боята ще лежи по-равномерно. Ако датата е отпечатана върху черупката, тя може да се измие с обикновен сапун или в краен случай да се изтрие със спирт.
  4. Четвърто: великденските яйца трябва да са твърдо сварени. Най-добре ги сложете в хладка вода, посолете я (това подсигурява яйцата срещу счупване), изчакайте да кипне и варете 10-15 минути.
  5. Пето: след сваряването е препоръчително яйцата да се потопят в студена вода, за да се обелят по-лесно. При всички случаи сварените яйца трябва да се охладят до стайна температура, преди да се пристъпи към украсата.
  6. Шесто: не трябва да боядисвате яйца с токсични и вредни вещества.

Видове украси

Дантели мулине

Конци от прежда „мулине“ се навиват около сурово яйце в произволен ред. Можете да комбинирате няколко цвята в интересен геометричен модел. След това просто сварете яйцата и след охлаждането отстранете конците от тях. Това ще оформи красиви ярки линии върху черупката.

Още: Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Муцунки на животни

Можете да нарисувате смешни муцунки на животни върху черупките. Първо трябва да сварите яйцата. След това вземате една супена лъжица какао на прах и приблизително същото количество вода. Разбърквате разтвора до консистенцията на крем – и "боята" е готова! Използвайте обикновени четчици и нарисувайте муцунка на куче, котенце, Кума Лиса, Кумчо Вълчо, Зайо Байо, панда или друго животно.

Дъга

Ще ви трябва оцветител за храна - най-добре е да вземете няколко цвята и да ги разредите според инструкциите. Първо сварявате яйцата, след това ги охлаждате. Потопявате яйцето в най-светлата боя. Изчаквате го да изсъхне. Така нанасяте слой по слой - трябва да потопите яйцето в различни цветове, променяйки ъгъла и дълбочината, за да „наслоите“ интересен геометричен модел върху черупката. Главното е да изчаквате боята да изсъхне напълно след всеки слой!

Още: Как да имаме най-шарените великденски яйца

"Мраморни" яйца

Сварените и охладени яйца трябва да бъдат оцветени в някакъв светъл нюанс - можете да изберете жълто, розово, оранжево, светлосиньо. Докато съхнат, разреждате тъмните багрила - лилаво, червено, зелено, тъмносиньо, в отделни чаши и след това добавяте по малко олио във всяка. Разбърквате, докато в разтвора се оформят ситни капчици масло. Остава само да потопите светлите яйца в тъмната боя. Най-добре е да направите това само веднъж и след това внимателно да ги изсушите.

Украса с маркер

И накрая, най-лесният начин, който ще се хареса както на възрастни, така и на деца. Яйцата трябва да бъдат сварени, охладени и поставени на специални поставки или просто закрепени стабилно. Нанесете рисунка върху сухата черупка с перманентен маркер, който изсъхва моментално и не се замърсява. Може да заемете идеи за интересни дизайни от интернет или дори да използвате шаблони.

Още: Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com