СЗО: 1/3 от жените по света са били жертва на насилие

12224
СЗО: 1/3 от жените по света са били жертва на насилие

Над една трета от жените в света са били жертва на физическо или сексуално насилие, показва доклад на Световната здравна организация, предаде БГНЕС.

38% от убитите жени по света са били убити от партньора си и насилието допринася значително за депресията и други здравословни проблеми. Генералният директор на СЗО Маргарет Чан заяви, че насилието срещу жените е "глобален здравословен проблем с ендемични пропорции". Изследването призовава толерирането на подобни атаки по света да бъде прекратено.

В доклада се посочва още, че ново ръководство трябва да бъде прието от здравните власти по цял свят, за да се предотвратят злоупотребите и да се предложи по-добра защита на жертвите. Докладът за насилието върху жените от партньор и от друго лице беше публикуван от СЗО, Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина и Южноафриканския медицински изследователски съвет.

Авторите му отбелязват, че той е първото систематично изследване на данни от цял свят за последиците от злоупотребите както върху физическото, така и върху психологическото здраве на жените и момичетата. Насилието, нанесено от интимен партньор, е най-често срещата форма на злоупотреба, която засяга 30% от жените в цял свят, установили авторите на доклада. 38% от всички убити жени са били убити от партньора си, а 42% от жените, които са станали жертва на физическа или сексуална злоупотреба от партньора си, са получили наранявания в резултат на това, показва още докладът.

Жертвите на атаки, извършени от лица, различни от партньора, е 2,6 пъти по-вероятно да преживяват депресия и безпокойство в сравнение с жените, които не са преживели насилие. Жените, които са преживели злоупотреба от партньора си, е почти два пъти по-вероятно да имат сходни проблеми.

В доклада се подчертава, че здравните власти по света трябва да погледнат по-сериозно на проблема и да предоставят по-добро обучение на здравните служители, за да разпознават дали дадена жена е изложена на риск от насилие и да гарантират съответен отговор. СЗО съобщи, че ще започне прилагането на ново ръководство в сътрудничество с други организации в края на юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com