Галилео Галилей е осъден от Инквизицията

61718
Галилео Галилей е осъден от Инквизицията
1633 г.

На 22 юни 1632 г. в доминиканския манастир Света Минерва Галилео Галилей на колене се отрича от своите схващания за света. Ден преди това - на 21 юни 1633 г. астрономът Галилео Галилей е осъден от Светата Инквизицията и е задържан под стажа.

Галилео Галилей е италиански учен енциклопедист и астроном, един от създателите на естествознанието. Известен е със своите открития в областта на астрономията и физиката. Той пръв защитава пред църквата твърдението на Коперник, че Земята се върти около Слънцето. Основател е на експерименталната наука в Италия. Открива закона за изохронизма на малките трептения и използва това откритие за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, полага принципите на модерната динамика и построява пръв астрономическата тръба през 1609 г. Венеция.

Умира Екзарх Йосиф I

Екзарх Йосиф I (рождено име Лазар Йовчев) е виден висш български православен духовник. Управляващ Видинска епархия. Ловчански митрополи...

Галилей отстоява твърдението, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти около Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. След това откритие е обявен за еретик от схоластиците и Римския двор. Поканен да се откаже тържествено от теориите си. Той обещава да го направи, но въпреки това през 1632 година излага писмено всички доказателства за проповядваните от него учения. Впоследствие e принуден, по това време е на 69 години, да се отрече пред инквизиторския съд от всичките си учения.

Присъдата включва три основни части:

- Галилей трябва да се отрече от хелиоцентричните си идеи. Идеята, че Слънцето е неподвижно, е осъдена като „формално еретична“.

- Той е осъден на затвор, като по-късно присъдата е заменена с домашен арест.

Конгресът на САЩ премахва робството

Ейбрахъм Линкълн е 16-ят президент на САЩ и ще остане в американската история като един от основателите на Републиканската история, ка...

- „Диалогът“ е забранен. Според тайно решение на съда, което не е приложено в пълна сила, е забранено публикуването на негови дотогавашни и бъдещи произведения.

Със съдействието на негови приятели, Галилей е изпратен да излежава присъдата си в двореца на Асканио Пиколомини, архиепископ на Сиена. По-късно той се премества в своята вила в Арчетри край Флоренция, където остава до края на живота си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com