Тачи иска одобрение на диалога с Белград

4883
Тачи иска одобрение на диалога с Белград

Косовският премиер Хашим Тачи призова враждебно настроената срещу Сърбия опозиция да престане да сее хаос, след като демонстрация срещу подновяването на диалога с Белград беше разпръсната от полицията, предаде БГНЕС.

При вчерашните сблъсъци бяха ранени 23 души, в това число 18 полицаи, а 63 протестиращи бяха арестувани.

"Публично призовавам лидера на "Самоопределение" да не изнася на улицата дебат, който е загубил в парламента", подчерта Тачи визирайки Албин Курти, лидер на движението "Самоопределение", третата политическа сила в Косово, организирала протеста.

Тачи апелира към Курти да се върне в парламента и да не заплашва институциите с анархистки действия. Движението насрочи нова демонстрация за днес.

Косово обяви едностранно независимост през февруари 2008 г. Суверенитетът на бившата сръбска провинция, която е населена основно с албанци, е признат от почти всички страни-членки на ЕС и САЩ.

През последните седмици, особено след публикуваните доклади на ЕК за напредъка на страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС, отново се заговори за подновяване на диалога между Прищина и Белград. Брюксел даде на Сърбия ясен сигнал, че промяна на границите не е възможна и признаването на косовската независимост е условие за по-нататъшната сръбска интеграция в ЕС.

Редактор: Десислава Ушатова

Протест в Прищина срещу диалога със Сърбия

Няколкостотин косовски албанци участваха днес в центъра на Прищина в демонстрация в знак на протест срещу подновяването на диалога ме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com