„Таймс ъф Израел”: Терористът в Бургас е бил шведски гражданин, лежал в Гуантанамо

21610
„Таймс ъф Израел”: Терористът в Бургас е бил шведски гражданин, лежал в Гуантанамо

Българска медия посочва, че терористът, който взриви автобус с израелски туристи в черноморския град Бургас в сряда е идентифициран като Мехди Гезали, пише вестник „Таймс ъф Израел”, цитиран от агенция Фокус.

Засега няма независимо потвърждение на тази информация. Тези съобщения се появиха малко след като израелският премиер Бенямин Нетаняху публично обвини „Хизбулла” и Иран за терористичното нападение. Засега пресслужбата на израелския премиер отказва да коментира съобщенията.

Перес: Израел няма да се предаде пред терора

Израел няма да се предаде пред терора и ще работи срещу него по целия свят. Това заяви израелският президент Шимон Перес след вчерашния...

Посочват се различни версии относно начина, по който нападателят е детонирал бомбата, включително има предположения, че той не е бил камикадзе, а е имал намерение да постави бомбата в автобуса и да избяга.

Мехди Гезали е бил задържан в Гуантанамо от 2002 до 2004 г., като преди това се е обучавал в мюсюлманско религиозно училище и в джамия във Великобритания. Той също така е пътувал до Саудитска Арабия, Афганистан и Пакистан.

През 2004 г. от Гуантанамо той бе предаден на шведските власти с препоръка да остане зад решетките, но правителството на Швеция не е предявило обвинения срещу него, коментира израелското издание.

Във Фейсбук също се зароди дискусия, в която потребителите сравняват затворника от Гуантанамо Мехли Гезали с похитителя от терористичния акт в Бургас.

Видеото, което се появи в интернет, показва лицето на атентатора и според участниците в зародилата се дискусия става дума именно за Гезали.

Днес около обяд от пресцентъра на МВР разпространиха снимката на предполагаемия извършител на кървавия атентат.

"Правда": Уби ли Израел собствените си граждани, за да атакува Иран?

Уби ли Израел собствените си граждани в България, за да атакува Иран? Отговор на този въпрос търси в свой коментар руският вестник &bdq...

Въпреки приликата, която потребителите от Facebook правят между атентатора-камикадзе от Бургас и затворника от Гуантанамо, от МВР все още не потвърждават дали убиецът е същият.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com