Къпем ли се прекалено често?

37956
Къпем ли се прекалено често?

Общоприетите норми за хигиена подкрепят твърдението, че колкото по-често се къпеш, толкова си по-чист.

Насапунисването със здравословна доза сапун и обилното измиване с гореща вода трябва да убие всички микроби по кожата.

Домашен крем за суха кожа

Лятото е предизвикателство за кожата. Слънчевите лъчи, морската вода, вятърът – все фактори, които вредят на красотата и еластичн...

Проучванията по темата обаче показват точно обратното. Използването на обикновен сапун не убива бактериите. Всъщност смущава микроколониите на флората и фауната по кожата и причинява прехвърлянето им към околната среда - като душа и кранчетата на мивката.

Редовното взимане на душ е препоръчително за поддържането на добра лична хигиена. Прекаляването с къпането обаче може да има потенциално вредно въздействие върху кожата.

Най-външният слой на повърхността на кожата (роговият слой) е бариера, направена от втвърдени, мъртви кожни клетки. Те предлагат защита на долните слоеве от живи клетки. Роговият слой съдържа и липиди - мастни съединения, които спомагат за поддържане на влагата в кожата.

Всеки път, когато си взимате душ - особено горещ - със сапун и гъба за баня, вие увреждате целостта на роговия слой. Сапунът и топлата вода разтварят липидите в кожата и изтъркването само ускорява процеса. Колкото повече душове взимате, толкова по-често нанасяте щети за кратко време, а кожата не може да възстанови толкова бързо защитния слой.

iPhone ще открива ранни признаци за рак на кожата

Разработиха приложение за iPhone, което ще открива ранни признаци за рак на кожата. Вашият мобилен телефон вече е будилник, личен асис...

Резултатът от прекаляването е суха, раздразнена и напукана кожа. Поддържането на добра хигиена е много важно, но не прекалявайте, за да не навредите на кожата си.

Източник: health.bg

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com