Тайният план на Обама за Гуантанамо

7125
Тайният план на Обама за Гуантанамо

Никой проблем не е бил по-неразрешим за Барак Обама от затварянето на центъра за задържане в залива Гуантанамо. Но преди дни изглеждаше, поне външно, че има знаци за напредък.

На 24 юли Сенатът проведе първия си дебат по въпроса от началото на мандата на Обама, а сенаторите демократи реагираха по темата със страст и настойчивост, каквито през последните години бяха изместени от фатализъм и смирение. По-рано същия ден Белият дом представи на Конгреса план от две страници, обяснявайки как възнамерява да затвори центъра. Дори само това изглежда като значим напредък спрямо първия опит на Обама да затвори Гуантанамо през 2009 година. Тогава законодателите се оплакваха, че администрацията не ги включва активно в проблема. Сега дори някои републиканци усещат импулса и показват желание да работят с Белия дом. Джон Маккейн похвали подновените усилия на администрацията по проблема.

Барак Обама няма да се среща с Владимир Путин

Няма да има среща между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин. Това заяви самият Обама, при това в шоуто...

"Разликата между 2009 и 2013 е, че администрацията сега има план", каза той.

Откакто президентът Обама обеща да се справи с предизвикателството Гуантанамо в изявлението си през май относно политиката за националната сигурност, множество служители бяха натоварени да работят по проекта.

Дни по-късно Обама изглеждаше, сякаш започва да изпълнява обещанието си. Белият дом оповести намерението си да прехвърли двама задържани обратно в Алжир - първото репатриране на затворници от Гуантанамо от почти година. Междувременно новият посланик на Обама за Гуантанамо, известният във Вашингтон адвокат Клифърд Слоан, обикаля света за срещи с чужди правителства в опит да улесни повече прехвърляния, а Пентагонът се готви да оповести назначаването на собствен пратеник.

Разбира се никой не се опитва да направи от Гуантанамо карибски курорт. Но някои от най-яростните критици на затвора започват да виждат затварянето му като реалистична възможност. "Аз съм окуражен. Тяхната стратегия е да създадат импулс. Така че, до края на мандата на президента през 2016 г., има реална възможност да затворим затвора", казва Кен Гуде, вицепрезидент на Центъра за американски прогрес.

Всичко изглежда обещаващо. Но планът ясно показва, че визията на администрацията за затварянето на Гуантанамо е по-скоро мираж, съдържащ много от политическите елементи служили за осуетяването на напредъка по проблема през последните пет години.

Обама призова за искреност в започващите близкоизточни преговори

Президентът на САЩ Барак Обама приветства предстоящото възобновяване на мирните преговори между Израел и палестинците и призова двете с...

Либерални активисти казват, че президентът трябва да надхитри законодателната власт.

Откакто Обамa обеща да "се върне обратно" към проблема Гуантанамо в речта си през май, неговите помощници смело се хвърлиха в усилия. Белият дом се върти по-активно около Гуантанамo сега, отколкото през последните три години.

И все пак, въпреки всичко това, помощниците на Обама тихичко признават, че ако политическият климат не се промени значително, Гуантанамо най-вероятно ще продължи да работи още години.

За да постигне повече от частичен напредък, представители на администрацията казват, че се нуждаят от ново законодателство, за да преодолеят Конгреса. За тази цел те подкрепят предложението на сенатската Комисия по въоръжените сили, което ще им даде повече гъвкавост да прехвърлят затворници зад граница, както и в САЩ.

Нюзуик

Блъфира ли Обама за изтеглянето от Афганистан?

Дали президентът на САЩ Барак Обама обмисля сериозно да изтегли американските части от Афганистан до следващата година или новината за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com