Токио: Китай да използва морската си мощ по мирен начин

3786
Токио: Китай да използва морската си мощ по мирен начин

Китай трябва да използва морската си мощ "по мирен начин", заяви Япония, след като президентът Ху Цзинтао призова днес страната да стане морска сила, предаде БГНЕС.

"Всички страни, включително Китай, имат правото и отговорността да защитават своите територии и акватории, но тези действия трябва да се вършат по мирен начин и в съответствие с международното право", подчерта Наоко Сайки, заместник-говорител на японското министерство на външните работи.

На открилия се по-рано днес 18-ти конгрес на Китайската комунистическа партия, който трябва да избере ново ръководство на партията и държавата през следващото десетилетие, президентът Ху Цзинтао се обяви за превръщането на КНР в морска сила. Той подчерта, че Пекин трябва "решително да защитава своите морски права и интереси".

Япония и Китай от три месеца насам са на нож заради териториален конфликт за група островчета в Източнокитайско море. Конфликтът се изостря и заради предполагаемите големи находища на въглеводороди на морското дъно около архипелага, който китайците наричат Дяою, а японците – Сенкаку.

Редактор: Десислава Ушатова

В Китай откриха 18-я конгрес на ККП

Днес започна 18-ят конгрес на Китайската комунистическа партия. На него присъстващите 2 000 делегати трябва да определят наследника на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com