Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

6965
Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?
Снимка: supichka.com

В иконографията Свети Георги е на кон, въоръжен, а в краката му е убитата ламя. В народната представа той е покровител на нивите и стадата. В превод от гръцки името му означава “земеделец”.

Обичаите на Гергьовден се разделят на няколко основни кръга:

* събуждане на природата за нов живот.
С този обичай се свързва традицията за окичване със зеленина, събиране на треви и билки и къпане и миене с вода и роса. Със зеленина се окичват вратите на къщите, кошарите и оборите, менчето, в което се дои първото мляко за годината.
* земеделието
Стопаните обикалят нивите, заравят червено великденско яйце, за да се предпази реколтата от природни стихии.
* обредни Гергьовски хлябове
* скотовъдството

На Гергьовден се извършва обредно доене на овцете през сребърен пръстен и вкусване на мляко и млечни продукти. На Свети Георги е посветено първото родено през годината агне, което се принася като курбан в чест на светеца.

Къде по света се празнува Гергьовден?

Трапезата на Гергьовден

Както на всеки друг празник трапезата е от особено значение и всяко ястие заема специално място. На празничната трапеза се събират всички близки роднини. Ето основните ястия, които са задължителни за трапезата на този голям празник

Обреден хляб
Хлябът като продукт на земеделския труд се счита за свещен. Култът към хляба символизира зависимостта на човека от природата. В народните вярвания хлябът е жив. В стара народна приказка хлябът казва “Силен съм, защото като ме хвърлят в земята, шест месеца лежа зарит и търпя. Сетне ме режат със сърпове, газят ме с дикани - аз пак трая. Карат ме на воденица и ме мелят между камъните, а аз пак се държа. На огън ме пекат и аз още търпя. Със зъби ме разкъсват и дъвчат - аз трая и продължавам да съм живИ от силата си давам на човека . да бъде непобедим…”

Обредният хляб за Гергьовден се отличава със специална украса и символика. Най-честата форма е кръглата, която наподобява слънчев диск. Правят се и малки хлебчета с опростена форма на агънца, които се раздават на децата. 

Какво не се прави на Гергьовден?

Свежи зеленчуци
Тъй като Гергьовден се свързва със събуждане на природата за нов живот, задължително на масата трябва да присъстват свежи зеленчуци и много зеленина - пресен лук, чесън. В някои райони чесънът се къса и яде за първи път точно на Гергьовден.

Мляко и млечни продукти
След като се разчупи обредният хляб на празника, всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко. Свети Георги е повелител на стадата и овчарите, затова млечните продукти от овче мляко са на особена почит. На масата трябва да има сирене, извара и други млечни продукти. На централно място се слага първото издоено мляко, независимо как се консумира. В някои райони от него се приготвят различни ястия - например мляко с ориз, сирене или квасено мляко.

На Гергьовската маса трябва да има също дроб сарма, вино, баница, варено жито.

Трапеза на открито

В много райони на страната на Гергьовден са прави първата обща трапеза на зелено - в църковния двор или край селището, но трябва да е на свято място. Поставят се същите ястия, които и на домашната трапеза - печено агне, обреден хляб, вино, пресен лук, сирене, чесън.

След като се съберат всички, ястията се прикадяват, благославят и започва веселбата. Пеят се песни “Кукувица кука за Гергьовден”, “Венец за агънцата” и др. Около трапезата се играят хора, които в някои райони трябва да се водят от бременна жена със зелено клонче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com