Трагедията във Фукушима може да струва 100 милрд. евро

3596
Трагедията във Фукушима може да струва 100 милрд. евро

Разходите, необходими за справянето с последиците от ядрения инцидент в атомната електроцентрала във Фукушима, включващи обеззаразяване и обезщетяване на жертвите, могат да достигнат 100 милиарда евро, съобщи мениджърът на компанията, експлоатираща централата. Сумата е двойно по-голяма от предвидената за възстановяване след опустошителната авария, причинена от връхлетялото АЕЦ-а цунами на 11 март 2011 година, предаде БЛИЦ.

Увеличаването на разходите се налага, тъй като на обеззаразяване подлежи по-голяма площ от първоначално определената, а също така трябва да бъдат изградени и площадки за временно съхранение на радиоактивните отломки.

Продължава изтичането на радиация от АЕЦ "Фукушима"?

Възможно е да продължава да изтича радиация от японската атомна централа „Фукушима". Това сочат данните от високите нива на ради...

Японската компания "Тепко" не е в състояние да поеме всички разходи, предизвикани от бедствието във Фукушима, наложило евакуацията на стотици хиляди хора, живеещи в района на атомния комплекс, съобщава “АПФ”, цитирана от bTV.

"За момента не знаем каква ще бъде общата сума, защото ревизираме данните за обеззаразяването и компенсациите на всяко тримесечие, но ако тя надхвърля 5 трилиона йени, компанията ще има проблеми", предупреждават експерти от "Тепко".

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com