Трудни преговори в ЕС за бъдещето на риболова

5480
Трудни преговори в ЕС за бъдещето на риболова

В основата на преговорите между европейските министри на риболова: кой е най-добрият начин да се разделят около 6.5 млрд. евро, които ЕС планира да похарчи между 2014 г. и 2020 г., за да направи риболовния сектор по-устойчив и по-селективен, предаде БГНЕС.

Комисията предложи премахването на по-голямата част от тези помощи, след силно критичните доклади на Европейската сметна палата, че те не водят до намаляване на свръхкапацитета на риболовните флотилии, отнесени към все по-намаляващите рибни ресурси.

Швеция, Германия, Холандия и Великобритания виждат в това решение "инструменти от миналото", които не решават никакви проблеми, а само принуждават европейските риболовци да търсят все по-далечни води.

Тези държави предпочитат да се инвестира в аквакултурата, контрола и събирането на данни – всички от съществено значение, за да се определи дали риболовът е застрашен - или в по-избирателни риболовни техники.

Но великите сили в сектора, водени от Испания, Франция и Португалия, "не чуват добре" и се борят за да продължи пряката подкрепа за риболовния флот. "Рибарите трябва да се придържат към целите на реформата на политиката на ЕС в областта на рибарството", твърди дипломат от една от тези държави.

Тази реформа, която в момента се обсъжда в Европарламента, предвижда да се въведе забрана и към 2018-2019 г. никой да не изхвърля обратно в морето маломерната риба, попаднала в мрежите. Рибарите ще трябва да разтоварват целия си улов, а дребния да бъде преработван в рибено брашно. Действие, което би трябвало да ги насърчи да бъдат по-селективни още при улова.

До 2020 г. всички ресурси трябва да се поддържат на равнище, което не застрашава тяхното възпроизводство, което ще принуди рибарите да намалят улова.

Трудните преговори продължиха и късно във вторник вечерта. Кипърското председателство на ЕС води преговорите при закрити врати.

Френският министър Фредерик Кювилие призова за помощ за модернизация на плавателните съдове, без да се увеличава флота.

Той апелира субсидиите да са за опазване на околната среда, които ще подобрят енергийната ефективност чрез нови машини за корабите и обновяване на корпусите им.

Но неговата германска колега Илзе Айгнер казва, че "по-добри двигатели увеличават риболовния капацитет". "Никой не оспорва, че те консумират по-малко гориво, но ако увеличението на капацитета на риболов, това може да бъде добро за околната среда, но не за рибата", каза тя за АФП.

"Това, което очевидно не е защитима позиция, е финансирането на увеличени производствените възможности, тъй като ние имаме свръхкапацитет", казва Айгнер.

"Дори и помощ за временно преустановяване на дейността не допринася за намаляването на капацитета", допълва Маркус Кнайге, експерт в неправителствена организация за защита на околната среда.

Въпреки това, групата на привържениците на държави, които подкрепят съпътстващите мерки, трябва да има поне частичен успех, прогнозира европейски дипломат.

Преговорите се фокусират основно върху общият процент на средствата, които могат да бъдат изразходвани за помощи към флота. Компромисът, предложен от кипърското председателство на ЕС е помощта за флота да приключи не по-късно от 2016 г. с постепенното бракуване.

Комисарката Мария Даманаки също подкрепи принципа за даването на помощ за млади рибари, подкрепени с 50 хиляди евро, за закупуване на използвани съдове.

АФП / БГНЕС

Русия може да лиши Япония и Южна Корея от квоти за риболов

Русия може да лиши Япония и Южна Корея от квоти за риболов в своята зона заради продължаващото бракониерство, предаде Интерфакс. &bdqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com