Тръгва делото за дефектния френски силикон

3828
Тръгва делото за дефектния френски силикон

Делото по скандала с дефектния силикон, от който пострадаха 300 000 жени, започва в сряда, предаде Стандарт нюз.

Десетгодишната измама разби почти изцяло живота на част от дамите, а мегапроцесът с близо 5000 ищци ще стартира в Марсилия срещу френската компания ПИП.

Пускат основателя на "Поли имплант протез"

Френски съдия нареди освобождаването на основателя на компанията за гръдни протези „Поли имплант протез”, която предизвика ...

До 17 май петима ръководители на бившата френска компания Поли имплант протез (ПИП) трябва да свидетелстват за тежка измама и мошеничество. Имплантите на компания били пълни със силиконов гел, който водел до висок риск от скъсване на протезата, информира БГНЕС.

За момента не е установена връзка между дефектния гел и някои случаи на рак. Главният подсъдим по делото, създателят на ПИП Жан-Клод Мас, успя в началото на новия век да превърне своята компания в третата най-голяма в света за силиконови импланти.

Преди избухването на скандала през 2010 г. заводът на ПИП в Сейн-сюр-Мер изнасял 80% от продукцията си в над 65 страни, повечето от които от Южна Америка (Венецуела, Бразилия, Колумбия, Аржентина), над 50% от продажбите през 2009 г. Западна Европа (Испания, Великобритания, Швеция, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Швейцария) беше другият голям регион за износ – 27-28% от продукцията. Дефектните силиконови импланти достигнали и до Източна Европа (България, Унгария, Русия, Беларус, Полша, Чехия) с 10% от продукцията през 2009 г.

Компанията продавала също в Иран, Турция, Израел, Сирия и ОАЕ (8,1% през 2009 г.), както и в Австралия, Тайланд, Япония, Сингапур и Китай. Над 5100 ищци бяха регистрирани в края на март, от които около 4900 са французойки. Прокуратурата счита, че около 10% от тях могат да присъстват на съдебните заседания. Около 300 адвокати работят по делото.

Жената с най-големите силиконови гърди в Европа

28-годишна германка, която се налага с прозвището Мадам Бешайн, е притежателка на най-големия силиконов бюст в Европа. Чашките на чудов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com