Турция ограничава абортите

4708
Турция ограничава абортите

Исламо-консервативното правителство на Турция смята да внесе законопроект в парламента за намаляване на периода на бременност, в който да се разрешава аборт. Това става след дебата, започнат от премиера Реджеп Тайип Ердоган, който съобщи, че се противопоставя на абортите, предаде БГНЕС.

Министерството на здравеопазването подготвя доклад, който трябва да намали от 10 на 4 или 6 седмици разрешения период за доброволно прекратяване на бременност, съобщи източникът. След като докладът бъде предаден на правителството, в парламента ще бъде внесен законопроект, а Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която управлява от 2002 г., има голямо мнозинство в законодателния орган.

"Абортът вече не трябва да се счита за метод за контрацепция. Не трябва да прибягваме до този жесток акт, ако той не е медицински оправдан", заяви министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг, цитиран от местните медии.

Ердоган предизвика гнева на много жени в страната си миналата седмица, като публично оприличи аборта с "убийство". В Турция, която е светска държава, абортът по медицински причини е разрешен от 1965 г., а от 1983 г. са разрешени абортите в първите десет седмици от бременността. От години Ердоган насърчава турските семейства да имат "поне три деца" в момент на значителен спад на раждаемостта. Тя намаля от 3,14 деца на жена през 1980 г. на 2,11 деца през 2009 г.

Редактор: Яна Баярова

Шулц: Турция е уморена от реформи, а ЕС от разширяването

Турция е уморена от реформи, а ЕС от разширяването, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com