ЦБ на Гърция: Излезем ли от еврозоната, заплатите падат 2 пъти

5116
ЦБ на Гърция: Излезем ли от еврозоната, заплатите падат 2 пъти

Ако Гърция излезе от еврозоната, доходите на населението на страната ще намалеят с близо два пъти. Това е прогнозата на Централната банка на Гърция, която бе оповестена днес от световните медии, предаде КРОСС.

В спецдоклада на регулаторния орган се уточнява, че ако "излизането" все пак стане факт, тогава правителството ще бъде принудено да увеличи външния си дълг, а инфлацията и безработицата ще достигнат още по-високи нива.

"Златна зора": Чужденците вън от Гърция

С факли в ръце и с призиви "Чужденците вън", около 2000 привърженици на крайнодясната гръцка партия "Златна зора" преминаха през центра...

Анализатори отбелязват, че това становище е в пълна противоположност с твърдението, че изходът от еврозоната ще бъде "по-здравословен" за страната, отколкото оставането й в европейските институции.

Мнозина експерти предричат мрачно бъдеще за Гърция, ако изостави единната европейска валута.

Проф. Боян Дуранкев, икономист от УНСС, смята, че ако Гърция излезе от еврозоната и се върне към драхмата, това би означавало минимум пет години силно разклащане и подкопаване на доверието в гръцката икономика, което означава, че в Гърция може да се очаква чудовищен икономически срив, предае Фокус.

По думите му, политиката винаги се е изтъквала на преден план при успехите, докато икономиката винаги се е упреквала за неуспехите и кризите и ако Гърция тръгне да излиза от еврозоната, това ще има своите неблагоприятни последици не само за южната ни съседка, но и за Европейския съюз. „Това ще подскаже, че ЕС и еврозоната не са в състояние да се справят с проблемите си и една малка страна като Гърция, която е в еврозоната доста години, очевидно може да създаде чудовищни проблеми на всички останали държави. От друга страна това означава неспособност на самата еврозона да поддържа баланс, хармония, ред и стабилност вътре в себе си, което пък дава лош пример за всички, които очакват положителни сигнали от еврото и от политиката и икономиката”, каза още проф. Дуранкев.

Оланд показа уважение към гърците и скастри Лагард

Френският президент Франсоа Оланд пожела на гърците да "направят европейския избор" на 17 юни, когато те ще застанат отново пред урни...

Той подчерта, че при подобни финансови и икономически смущения, каквито има в Гърция, доверието в банковата и финансовата система рязко пада. Икономистът бе категоричен, че сценарият, при който Гърция да излезе от еврозоната, се желае най-малко от всички вътре в еврозоната и от ЕС, както и от самата Гърция, защото там няма политическа сила, която да желае връщането на драхмата.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com