Турция приветства призива за мир, но въпросите остават

8975
Турция приветства призива за мир, но въпросите остават

Турция приветства призива за примирие на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан като стъпка към мира, но все още остават редица пречки пред разрешаването на конфликта, който разкъсва страната вече близо три десетилетия и е отнел живота на около 45 000 души.

„Това е пролетта на Турция”, пише на първата страница на либералния ежедневник „Тараф”, който публикува снимка на хилядите хора, които се събраха в четвъртък в югоизточния град Диарбекир, за да чуят посланието от осъдения Йоджалан.

„Сбогом на оръжията” - това е водещото заглавие на вестник „Милиет”, като „Хюриет” обяви, че е „настъпил краят на ерата на оръжията”.

След месеци на преговори с държавата на 21 март Йоджалан призова своите бойци от Кюрдската работническа партия да свалят оръжията и да се изтеглят от Турция, с което увеличи надеждите да бъде сложен край на продължаващия близо 30 години конфликт.
Призивът, който беше отправен чрез писмо, написано от Йоджалан в изолирана затворническа килия, не посочва някакъв солиден план или очаквания от турското правителство в замяна на инициативата. Вместо това Йоджалан казва, че е време за това „политиката да надделее над оръжията”. Той отправи призив към своето движение да приеме „демократичния модел”. Освен това Йоджалан призова Анкара да освободи хиляди кюрдски активисти и местни политици, които са изпратени в затвора по обвинения за връзки с ПКК.

Въпреки че са обнадеждени, мнозина в Турция поставят под въпрос възможността за мир „след толкова много години, толкова много сблъсъци и толкова много погребения”, пише журналистът Фуат Кейман във вестник „Милиет”.

Една единствена инициатива няма да може да реши проблем, който е от векове, смята историкът Мурат Бардакчъ. Според него в историята няма подобен пример.

Има спекулации за това, че Анкара в замяна е направила „тайни обещания”, сред които е пускането на Йоджалан от затвора, където той излежава доживотна присъда, след като смъртната му присъда бе отменена.

Ялчън Акдоган, политически съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган, отрича тези обвинения. Той настоява, че не става дума за „процес на взаимно даване или договорки”.

Някои наблюдатели предупреждават, че въпреки че посланието на Йоджалан бе посрещнато топло в предимно кюрдския Диарбекир, реакцията в останала част на страната беше много по-премерена.

„В Диарбекир имаше голямо вълнение, но в останалата част на страната цареше дълбоко мълчание. Това може да е знак както за нещо добро, така и за много лошо. Нека са молим да е първото”, пише в свой коментар вестник „Хюриет”.

Редакторът във вестник „Джумхуриет” Бекир Копскун, който е известен критик на Ердоган, написа: „Скоро ще се знае какви отстъпки е направила Турция пред този в затвора”.

Според други обаче призивът на Йоджалан е дал началото на нова ера, след като Ердоган стана първият лидер, който реши да седне на масата на преговорите.

Ердоган: Ще прекратим огъня, ако ПКК го прекрати

Турция ще прекрати своите военни операции срещу кюрдите, ако Кюрдската работническа партия прекрати своите операции, увери днес в Хаг...

„Ерата на Втората република започна на 21 март. Ердоган ще бъде запомнен в историята като нейния основател, като лидера, който е решил кюрдския въпрос”, пише журналистът Йълдърай Огюр в „Тараф”.

Изглежда, че и Ердоган, и Йоджалан са заложили своето политическо бъдеще на новия опит да се сложи край на 29-годишната въоръжена кампания за самоуправление, по време на която са убити около 45 000 души, предимно кюрди.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com