Турция за пръв път получи позитивен инвестиционен кредитен рейтинг

6844
Турция за пръв път получи позитивен инвестиционен кредитен рейтинг

Агенцията за кредитен рейтинг Мудис повиши дългосрочния рейтинг на Турция до инвестиционно равнище Ваа3, съобщи Блумбърг.

Според агенцията перспективата за рейтинга се определя като стабилна. На подобно ниво са Испания, Колумбия и Индия. Досега Турция беше на Ba1, което се третира като значим кредитен риск, предаде Стандарт нюз.

Студентски протести в Анкара

В Анкара студенти протестираха срещу политиката на властите по отношение на Сирия и взривовете в гр. Рейханлъ, където на 11 май загинах...

Решението за повишаване е свързано със все по-силната икономика на Турция и наблюдаваното заздравяване на националния финансов сектор. Според агенцията Анкара е много по-добре защитена от евентуални външни негативни икономически влияния, идващи основно от Европейския съюз.

Анализът споменава значителен "прогрес при структурните и институционни реформи, които ще намалят риска от промени в достъпа до външен капитал".

Анализатори пък добавят, че повишаването на кредитния рейтинг е добър сигнал за инвеститорите за безопасността на капиталовложенията им в турската икономика.

Индексът на Истанбулската стокова борса скочи с 1.3% до 93, 116.29, най-високото ниво след 1988. Лирата продължи да пада за седми пореден ден, достигайки 1.8287 за долар.

Джак Стро: Турция не е в ЕС заради религията

Бившият британски външен министър Джак Стро отправи остри критики спрямо опозицията за членството на Турция в Европейския съюз. По вр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com