Турската опозиция: За първи път в републиканската си история сме пред промяна на границите

11109
Турската опозиция: За първи път в републиканската си история сме пред промяна на границите

Заместник-председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже предупреди, че пръв път от създаването на Република Турция, държавата е изправена пред сериозни заплахи и реална опасност от корекции на границите със загуба на територии, предаде електронното издание на вестник „Милиет”.

В навечерието на 90-та годишнина от подписването на Лозанския мирен договор, депутатът от НРП публикува обръщение, в което прави връзка с историята и по този повод подчертава, че Република Турция никога не е била държава, която определя границите си чрез „трапезна” дипломация.

Масови уволнения на журналисти в Турция

От началото на протестите в Турция са били уволнени 59 журналисти и репортери, отразяващи неродното недоволство.Турският Съюз на журнал...

„Независимо от сполетелите ни терористични събития (периода 1970-1980 година), имащи характер на истинска гражданска война; въпреки безбройните икономически кризи, възникнали в резултат на борбата с терористичния сепаратизъм в продължение на 30 години, държавата остана силна и респектираща в моментите, в които се застрашаваше териториалната цялост на страната. Няма съмнение, че ситуирането на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) срещу републиканските революционни промени изигра огромна роля за отричането и отхвърлянето на националната революция”, посочва опозиционният депутат Мухаррем Индже, цитиран от вестник „Милиет”.

Припомняме, че на 24 юли 1923 година между Англия, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Сърбо-хърватско-словенското кралство - от една страна, и кемалистка Турция - от друга, е подписан Лозанският договор. Той заменя Севърския мирен договор от 1920 г., насилствено наложен на султанското правителство след капитулацията на Турция в Първата световна война 1914-1918 години. Отменен е и въведеният със Севърския мирен договор режим на капитулациите. Подписват се и конвенции между България и Турция за границите в Тракия и демилитаризирането на Проливната зона. Призната е независимостта на Турция. С Лозанския договор двете Тракии - Източна и Западна - се поделят между Турция и Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com