Удължиха срока на "сините каски" в Кипър

5801
Удължиха срока на "сините каски" в Кипър

Съветът за сигурност на ООН удължи с още шест месеца - до 31 януари 2014 г., мандата на мироопазващите сили в Кипър и призова лидерите на гръцката и турската общност на острова да положат усилия за разрешаване на конфликта, предаде БГНЕС.

Резолюция 2114 получи подкрепата на всичките страни-членки на Съвета за сигурност, като Азербайджан и Пакистан се въздържаха. В документа се подчерта, че Съветът за сигурност разчита на координирането и изпълнението на следващите стъпки, включително военни мерки за изграждане на доверие и отваряне на допълнителни контролно-пропускателни пунктове по "зелената линия", разделяща острова на две части. Изразява се загриженост, че двете страни все още "не предоставят достъп до останалите минирани зони в буферната зона", като се подчертава, че действията по разминиране трябва да продължат.

Мисията на ООН в Кипър е създадена в съответствие с резолюция на Съвета за сигурност от 4 март 1964 г., за да се предотврати ескалация на насилието между двете най-големи общности в Кипър. След военните действия от 1974 г. и на турската инвазия на острова, мандатът на "сините каски" бе разширен. Те започнаха да следят за режима на буферната зона между Кипърската национална гвардия и позициите на турските и кипърските турски части. Към 31 май 2013 г. силите на световната организация в Кипър възлизат на 925 войници и полицаи, както и близо 150 цивилни служители. Мандатът на мисията се удължава всеки шест месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com