Унгария ще контролира въздушното пространство на Косово

6357
Унгария ще контролира въздушното пространство на Косово

Унгария ще поеме по молба на НАТО контрола върху въздушното пространство на Косово от март 2013 г. за срок от 3 до 5 години. Това съобщи държавната компания Унгароконтрол, на която унгарската държава възложила мисията, предаде БГНЕС.

"Унгария ще отвори отново и ще контролира въздушното пространство над Косово от март идната година и пространството над надморска височина от 9600 метра за период от три до пет години", съобщи компанията в комюнике.

Между 40 и 50 служители на Унгароконтрол ще работят в новия център за контрол в Будапеща. НАТО осигурява изключителния контрол върху въздушното пространство на Косово, където гражданската авиация е забранена от 13 години.

Експерти предвиждат около 450-500 полета на ден над територията на младата държава. НАТО предложи официално през юли 2011 г. на редица държави от региона да поемат контрола върху въздушното пространство на Косово и избра през април кандидатурата на Унгария, която след това възложи задачата на Унгароконтрол, основната компания за въздушен контрол в страната.

Унгарските власти смятат, че повторното отваряне на косовското въздушно пространство ще допринесе за нормализирането на въздушния трафик на Балканите и за стабилизирането на региона.

Редактор: Яна Баярова

ЕК: Косово не е пречка за преговори със Сърбия

"Признаването на независимостта на Косово никога не е било поставяно като условие за започването на преговори за членството на Сърбия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com