В Испания се страхуват да не ги застигне съдбата на Кипър

6220
В Испания се страхуват да не ги застигне съдбата на Кипър

Тези дни около банките в Испания се извиват дълги опашки. Не по-малко хора има и около банкоматите. Хората закриват сметки, теглят спестяванията си и се страхуват, че рано или късно страната им ще бъде застигната от участта на Кипър – правителството ще наложи ограничения на тегленето на пари от сметките, за да не допусне изтичане на капитали, и ще наложи данък върху депозитите. Редица експерти наричат подобен сценарий напълно реалистичен, отчитайки тежкото икономическо положение на Испания. Други отричат такава възможност.

Испания не е Кипър

Меркел: Търпението на европейците към Кипър има граници

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че търпението на европейските страни относно спасителния план за Кипър има граници, съо...

Професорът по икономика от Мадридския университет Емилио Ортис смята, че Испания не е застрашена от съдбата на Кипър, тъй като нейната икономика е „значително по-силна”. В близко време, според прогнозата му, страната ще излезе от кризата. В интервю за „Дойче веле” ученият изтъква още един довод – испанското правителство е обещало да „не докосва депозитите с размер до 100 000 евро по никакъв повод”, а министърът на икономиката и конкурентоспособността Луис де Гиндос дори ги нарекъл „свещени” за властите.

Ортис напомня, че с помощта на ЕС Испания се е спасила от финансов крах още през 2012 г. Тогава страната е успяла да намали бюджетния дефицит, а сега облигациите й се търгуват добре на международните пазари.

Според професора именно „прибързаните” препоръки на Еврогрупата за банковите депозити са „провокирали безпокойството на населението не само в Кипър, но и в другите страни от Южна Европа, преживяващи криза”. Но безпокойството в случая с Испания е „неоправдано”, подчертава Ортис.

Испания не е застрахована от финансов крах

С мнението на Ортис не е съгласен икономическият експерт на корпорацията Libertad Digital Роберто Виланова. Пред „Дойче веле” той отбелязва, че финансовата криза в Испания не е преодоляна и че „правителството рано или късно ще бъде принудено да вземе мерки, аналогични на кипърските”.

Русия отказа на Кипър

Русия не е заинтересована от предложенията на Кипър, заяви руският финансов министър, предаде БГНЕС. По-рано днес беше съобщено, че ки...

В подкрепа на думите си аналитикът привежда цифри: външният дълг на Испания вече е 105% от БВП. Освен това той стремително нараства. Продължава и спадането на производството – средно с 3,2% на година.

„Правителството вече заяви, че предвижда влошаване на икономическата прогноза за следващата година”, отбелязва Виланова и напомня, че по повод „крайно неблагоприятната ситуация” министърът на финансите Кристобал Монторо буквално едновременно с твърдението на колегата си Луис де Гиндос за „свещените” депозити, обяви на 20 март, че възнамерява да им наложи данък.

Опасност от „бягство на пари”

Едновременно с това двамата експерти признават, че сегашното изтичане на капитали от испанските банки под влиянието на събитията в Кипър е „най-лошото, което може да се случи в страната”, където се усеща остър недостиг на банково кредитиране за бизнеса.

Според данни на Виланова само за последните два дни хората са изтеглили около 500 млн. евро. За цялата минала година депозитите на населението са се съкратили с 55 милиарда. „Хората предпочитат да съхраняват спестяванията си вкъщи или в чужбина и не се доверяват на испанските банки”, подчертава експертът.

Не приемаме какъвто и да е данък върху депозитите за международен заем, казва Кипър

Кипър няма да приеме да има какъвто и да е данък върху банковите депозити в кипърските банки във всеки нов пакет спасителна помощ от ЕС...

В ситуация, подобна на испанската, отбелязва от своя страна проф. Ортис, „следва да се поощряват спестяванията на населението”, а не да се наказват хората с данъци и забрани да теглят пари от сметките си. В края на краищата „схемата тук е много проста. Без пари в банките няма да има кредити, няма да се развива икономиката и няма да има нови работни места” за безработните, чийто брой в Испания постоянно расте. Според Виланова „събитията в Кипър са нов удар по Испания”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com