Не приемаме какъвто и да е данък върху депозитите за международен заем, казва Кипър

4079
Не приемаме какъвто и да е данък върху депозитите за международен заем, казва Кипър

Кипър няма да приеме да има какъвто и да е данък върху банковите депозити в кипърските банки във всеки нов пакет спасителна помощ от ЕС. Това беше декларирано след края на срещата между лидерите на политическите партии в страната и кипърския президент, предаде Ройтерс.

Какво е решението - Кипър ще създаде инвестиционен фонд в рамките на европейския спасителен план, съобщи говорителят на правителството след срещата, на която бяха обсъдени начините за осигуряване на 5,8-те милиарда евро, искани от кредиторите, предаде БГНЕС.

"След предложение на президента Никос Анастасиадис беше постигнат консенсус и беше взето единно решение за създаване на солидарен инвестиционен фонд. Предложението в момента се разглежда в технически и правен план от юридическите отдели на страната", заяви Христос Стилианидис.

Другите опции, които се обсъждаха, бяха частична национализация на пенсионни фондове от компании с държавно участие, издаване на нови държавни облигации, които да се покрият с бъдещ приход от газови находища и облагане на депозити над 100 хил. евро.

Йерун Дейселблум: Кризата в Кипър е "систематичен риск"

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, заяви, че кризата в Кипър представлява "систематичен риск". Той изтъкна и необходимостта...

Междувременно Европейската централна банка нажежи още повече обстановката, след като излезе с ултиматум – до понеделник, 25 март, островната държава трябва да събере 6 млрд. евро или рискува да изгуби всякакви резерви от ликвидност за банките си, което ще доведе до колапс. В момента ЕЦБ отпуска кредитна линия с ликвидност за банките на Острова на Афродита, но ще спре да го прави в понеделник.

Засега остава под въпрос дали Кипър ще получи помощ от Русия. Руският премиер Дмитрий Медведев вече порица отношението на ЕС към Кипър и заяви, че Брюксел се държи „като слон в стъкларски магазин”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com