В Италия приеха закон за намаляване на затворниците

10676
В Италия приеха закон за намаляване на затворниците

Италианският Сенат даде окончателна зелена светлина на закон за намаляване на затворниците в страната, за да се облекчи хроничният проблем с пренаселените италиански затвори, предаде БГНЕС.

Законът, приет със 195 гласа "за" и 57 "против", предвижда премахване на предварителния арест за престъпления, за които максималната присъда не превишава пет години затвор. Но той се запазва за незаконно финансиране на политически партии.

Депутатите отмениха и автоматичните разпоредби, които до момента изключваха възможността рецидивистите да бъдат поставяни под домашен арест или да бъдат предсрочно освобождавани.

Законът предвижда също намаляване на присъдата затвор. Тя ще може да бъде намалена още от началото на изтърпяването й, а не в края както досега. Така, когато предвиденото наказание е под три години затвор или под четири години за бременните жени или тежко болните, изпълнението на присъдата може да бъде замразено.

"Това не е мярка за опразване на затворите, съвсем не, тя просто цели да предотврати влизането в затвора на 3000-4000 души, които не будят обществено безпокойство", заяви министърката на правосъдието Ана Мария Канчелиери, представяйки указа през юни.

В началото на януари Италия беше осъдена от Европейския съд по правата на човека по няколко дела на затворници, които се оплакваха от условията на задържането си заради "структурен проблем" с пренаселването на затворите. Според неотдавнашно изследване на асоциацията за защита на правата на затворниците Антигона нивото на пренаселеност в затворите в Италия е 142,5%, т.е. има 142 затворници за 100 налични места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com