В Салвадор: вместо аборт - секцио

11100
В Салвадор: вместо аборт - секцио

Гинеколози в Салвадор направиха секцио на хронично болна бременна жена, на която съдът не разреши аборт.

Жената е на 22 г. и се споменава само с малкото й име - Беатрис. Тя страда от лупус - заболяване, отслабващо и дори разрушаващо имунната система. Поради тази причина плодът в утробата й е бил необратимо увреден - частично без мозък и дори череп. Беатрис очевидно е знаела какво ще се случи. Затова още когато научава, че е бременна, тя пожелава да направи аборт.

Но в Салвадор, където като във всяка латиноамериканска страна католическата църква е извънредно влиятелна, абортите са забранени и дори са третирани от закона като криминално деяние. Беатрис се обръща към Върховния съд с молба да й бъде разрешено все пак да направи аборт предвид здравословното й състояние и бързо влошаващото се състояние на плода.

Магистратите разрешават казуса по соломоновски - аборт е отказан, но в компенсация на Беатрис е разрешено плодът да бъде изваден от утробата й чрез секцио. Зелена светлина дава и здравната министърка Мария Изабел Родригес: "Секциото не е аборт. Следователно, престъпление няма". Проблемът на Беатрис е, че докато съдебната машина се завърти, бременността й напредва.

"При изваждането му плодът е бил на 26 седмици. Според лекарите Беатрис сега е добре. Роденото от нея момиченце обаче представлявало покъртителна гледка", коментира Морена Ерера, лидер на движение за декриминализиране на абортите. "Ако майката беше направила своевременно аборт, цялата тази трагедия просто нямаше да се случи"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com