В Южна Корея се готвят за война

7024
В Южна Корея се готвят за война

В магазините за хранителни стоки в Южна Корея гражданите разграбват консерви и трайни тестени изделия за бързо приготвяне на ястия, след като Северна Корея денонсира всички споразумения за ненападение, съобщава БГНЕС.

Пресата обаче се въздържа да употребява думата "паника", каквато настъпи през 1994 г., когато Пхенян заплаши да превърне Сеул в "море от огън" и магазините за хранибиваха разграбвани поради страха от война. В същото време анкети, извършени от южнокорейския институт "Асан", показват, че броят на севернокорейските граждани, които смятат войната с Юга за вероятна" се е увеличил от 40% през 2010 г. на 59% през 2012 г.

"Все още не може да се говори за панически страх, но усещането за заплаха от Севера е реално и се засилва", заяви Карл Х.Фридхоф, аналитик от същия институт.

През януари само 7,8% от южнокорейците смятаха напрегнатите отношения с Пхенян за своя главна грижа, но след севернокорейския ядрен опит те вече са се удвоили - 15,4%. Особено силна е тревогата обаче сред населението на 5 острова, разположени близо до морската демаркационна линия, където Сеул поддържа значително военно присъствие.

През 2010 г. Пхенян обстрелва с артилерия остров Йонпьон, при което загинаха двама военни и двама цивилни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com