Военният преврат в Египет свали Мохамед Морси без жертви

12884
Военният преврат в Египет свали Мохамед Морси без жертви

Втората по численост ислямистка партия в Египет изказа пълното си съгласие с мерките, предприети от висшето военно ръководство на страната - свалянето на египетския президент Мохамед Морси, който се намира под охрана в Главното управление на военното разузнаване, суспендиране на конституцията на страната и подготовка за нови избори.

"Съгласни сме с мерките за изход от политическата криза, предложени от военното ръководство. Кръвопролитията в страната трябва да бъдат прекратени", заяви Галял Мура, генерален секретар на ислямистката партия "Ан Нур", пише БГНЕС.

На изборите в началото на 2012 г. "Ан Нур" получи 20% от гласовете, отстъпвайки само на Партията на свободата и справедливостта, продукт на ислямисткото движение "Мюсюлманско братство". Така двете партии разполагаха с абсолютно мнозинство в египетския парламент.

От "Мюсюлманско братство" бе излъчен и сваленият вчера от военните президент Мохамед Морси. По заповед на висшето военно ръководство бяха арестувани и лидерите на Партията на свободата и справедливостта Саад ал-Кататни и Рашад Баюми.

За временен президент на Египет бе определен председателят на Конституционния съд Адли Мансур, който ще управлява страната до провеждането на предсрочни избори. Висшето военно ръководство обяви за нелегитимна и конституцията, изработена от ислямистите.

Подкрепата си за светкавичните мерки изразиха патриархът на Коптската църква в Египет Теодорис II и ректорът на ислямския университет "Ал Азар" Ахмед ат-Теиб. "Решенията са взети с любов към египетския народ и в името на неговото бъдеще", отбеляза Теодорис II.

Иначе късно снощи египетската армия набързо свали Морси. Военните се решиха на тази стъпка след неуспешни опити да го убедят да подаде доброволно оставка, съобщиха медии, цитирани от РИА "Новости".

След обръщение към нацията на командването на въоръжените сили на Египет бе преустановено излъчването на официалния телевизионен канал на организацията "Мюсюлманско братство".

Обръщение към нацията направи главнокомандващият въоръжените сили на страната Абделфатах ал-Сиси, в което бяха уточнени всички промени. Обръщението бе направено веднага след среща на военното командване с водещи религиозни, политически, обществени и младежки представители на Египет. На срещата не присъстваха представители на организацията "Мюсюлманско братство", член на която е президентът Морси.

Държавен преврат в Египет: Армията свали президента, отмени конституцията и насрочи нови избори

Главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси отстрани президента на страната Мохамед Морси и обяви назначаването ...

Съгласно плана на военните в страната ще бъде сформирано временно коалиционно правителство и комисия, която ще се заеме с организирането на предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com