Загреб декриминализира притежанието на дрога

6331
Загреб декриминализира притежанието на дрога

Хърватският парламент прие поправки в закона за наркотиците, с които се разрешава притежаването на малки количества за лична употреба, но същевременно се засилват наказанията за трафик на дрога.

Притежаването на малки количества наркотици вече ще се разглежда като нарушение, а не като престъпление, и наказанието е глоба, която може да достигне 2680 евро, гласи текстът, одобрен с гласовете на депутатите от левия център, предаде БГНЕС. За същото досега се предвиждаше затвор до 3 години.

"От сега нататък младежи, заловени да пушат джойнт в някой парк, няма да отиват зад решетките, а ще плащат глоба", обясни министърът на правосъдието Орсат Миленич.

В новия закон не се споменава конкретно какво значи "малки количества", но по време на дебатите висш полицай заяви, че може би става дума за марихуана до 10 грама, половин грам хероин, до един грам кокаин или до 2 таблетки екстази. Поправката в закона влиза в сила от 1 януари.

Редактор: Д. Симова

Словения може да спъне Хърватия за ЕС

Словения може да забави присъединяването на Хърватия към Евросъюза, предвидено за юли 2013 г., ако не бъде намерен компромис за стар ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com