Законът за гей бракове пред приемане на Острова

12837
Законът за гей бракове пред приемане на Острова

Проектозакон за легализиране на браковете между еднополови партньори във Великобритания беше одобрен от долната камара на парламента. 366 депутати от Камарата на общините гласуваха "за", само 161 бяха "против". Сега проектозаконът влиза за разглеждане в Камарата на лордовете, предаде БГНЕС.

Очаква се текстът да срещне сериозна съпротива в Камарата на лордовете, особено от страна на църквата.

Във Великобритания не бяха наблюдавани такива масови протести срещу браковете на гейове и лесбийки, каквито заляха Франция преди приемането му там. Франция стана 14-та страна в света, в която гейовете вече законно могат да сключват брак. Във вторник няколко хиляди души се стекоха на концерт на Площада на Бастилията в Париж, за да отпразнуват правото на миналите под дъгата да живеят законно като семейство.

Според проучване на общественото мнение, публикувано във в. Сънди Таймс, 54% от британците подкрепят браковете между еднополови партньори.

Но разделението между депутатите е сериозно. Бившият министър от консервативната партия Норман Тебит предупреди, че разрешаването на подобни бракове може да доведе в бъдеще до това кралица-лесбийка да роди наследник на трона след изкуствено оплождане. "Ако имаме кралица-лесбийка, която сключи брак с друга жена и реши, че иска да има дете, и някой дари сперма и тя роди – това дете ще бъде ли престолонаследник?" каза Тебит пред списание. Много привърженици на консерваторите се притесняват, че с подкрепата си за еднополовите бракове правителството на Дейвид Камерън ще тласне част от традиционните избиратели на торите към националистическата Партията на независимостта при предстоящите след две години парламентарни избори. Евроскептичната политическа сила, която е за сериозно ограничаване на притока на чужди имигранти, се превърна в сериозен играч на британската сцена – на местните избори през април спечели 24%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com