Западът успокои топката по въпроса за Сирия

19665
Западът успокои топката по въпроса за Сирия

След като в четвъртък сутринта френският президент Франсоа Оланд прие на среща в Елисейския дворец лидера на сирийската опозиция, държавният глава заяви, че „трябва да се направи всичко, за да се намери политическо решение” на ситуацията в Сирия. Изявлението се различаваше значително от реториката на Оланд във вторник, когато той заяви волята си да „накаже” сирийския президент Башар Асад.

Така, през последните часове графикът за една бъдеща военна офанзива на Запада в Сирия изглежда се усложни. В началото на седмицата американската преса предвиждаше, че удари срещу Дамаск може да бъдат проведени още този четвъртък.

Изправени пред безизходно положение в ООН заради руската съпротива и донякъде заради скептицизма на своите граждани, западните страни забавиха крачка, и дори дадоха заден ход по въпроса за намесата в сирийския конфликт.

Франция бе последната страна, която отложи отговора си на предполагаемата химическа атака в Сирия. В четвъртък сутринта Оланд посрещна Ахмад Джарба – новия лидер на сирийската опозиция. След срещата държавният глава се дистанцира от тона, който използва във вторник. „Трябва да направим всичко за постигане на политическо решение”, заяви Оланд. „То обаче ще бъде възможно само ако опозиционната коалиция е способна да бъде алтернатива на режима и ако международната общност успее да сложи край на ескалацията на насилието, за което химическата атака е просто един пример”, заяви президентът. Той обаче не направи никакво уточнение за начините и средствата, с които може да се сложи „край” на това насилие. Така, Оланд не спомена и дума за военна намеса, нито за доставката на оръжия, които иска Ахмад Джарба.

От своя страна, президентът на САЩ Барак Обама също направи стъпка назад. В интервю за обществената телевизия PBS американският държавен глава в сряда заяви, че „все още не е взел решение”. Въпреки че е сигурен за отговорността на Асад за химическата атака от 21 август, Обама отхвърли възможността за „пряка военна ангажираност” на Вашингтон в сирийската гражданска война. Той обясни идеята си, че Дамаск трябва да „получи категорично послание за това, че ще е по-добре да не подновява използването на химически оръжия”. „Ако изпратим едно предупреждение, за да кажем „спрете”, може да получим положителен ефект за националната си сигурност в дългосрочен план”, заяви Обама.

Няколко часа по-рано, под натиска на опозицията и на общественото мнение във Великобритания, британският премиер Дейвид Камерън направи обратен завой. Въпреки че е привърженик на бързата реакция, в крайна сметка Камерън заяви, че ще изчака резултатите от разследването на инспекторите на ООН, за да се включи в коалиция срещу Асад.

ТФ1

Иран предупреди, че военната операция срещу Сирия ще бъде пагубна за Израел

Военната намеса в Сирия ще има тежки последствия за региона и ще доведе Израел до „ръба на пламъците”. Това заяви днес нача...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com