Мануел Нойер: Нужно ни е съвсем малко, за да вдигнем трофея в Бразилия след 24 години чакане

13417
Мануел Нойер: Нужно ни е съвсем малко, за да вдигнем трофея в Бразилия след 24 години чакане
Снимка: Getty Images/Guliver

Вратарят на Германия Мануел Нойер със сигурност заслужава да е смятан за един от най-добрите на своя пост в света. Световното първенство в Бразилия е третият голям форум, на който 28-годишният Нойер взима участие. Нойер пазеше вратата на Бундестима на световното в Южна Африка и на последното европейско в Полша и Украйна, като в двата случая стигна до полуфинал.

Сега, в Бразилия, амбициите и мечтите логично по-големи. Стражът се надява отборът му да играе поне финал, а защо не и Германия да вземе първата световна купа след 24 години. Предлагаме ви интервю с германския вратар, публикувано във вестник "24 часа":

Големият Кака коментира сегашния отбор на Бразилия и скандала със Суарес

Световният шампион с Бразилия от 2002-а година Кака смята, че сегашните нападатели на националния отбор нямат футболните качества на те...

- Напоследък много от елиминациите на световното първенство се решават с дузпи. Това харесва ли се на вратарите?

- Мисля, че да. На мен ми харесва. Вратарите рядко ги забелязват чак до такава степен, освен ако не спасиш удар в последната минута на мача и тогава могат да те похвалят малко. Друг начин да погледнеш на нещата е, че за вратаря не е толкова напрегнато, колкото за изпълнителя, от когото се очаква да вкара. Така че няма да те обвинят, ако не успееш да я спасиш, но ако успееш, заслугата е твоя. Доста изгодно за вратарите.

- Германия не е губила важен мач от изпълнение на дузпи от 37 години. Това е впечатляващ рекорд...

- Ами тогава не искам да го загубим на това световно първенство! Имаме чудесен рекорд и го знаем. Може би репутацията ни помага психически по време на дузпи. Надявам се, че като вратар ще мога да удължа рекорда. В крайна сметка обаче предпочитам Германия просто да печели с няколко гола разлика, за да си спестим цялата драма.

- Ти си доста щателен в проучването си на изпълнителите на дузпи, нали?

Наско Сираков посочи своите фаворити на Световното

Голмайстор номер 1 на Левски за всички времена Наско Сираков е убеден, че Бразилия и Германия са основни фаворити за спечелване на монд...

- Това е едно преимущество, което вече имаме на наше разположение като вратари и би било глупаво да не се възползваме. Доста съм го използвал с „Байерн" (Мюнхен) - например при дузпите срещу „Реал" (Мадрид) бях проучил внимателно Роналдо и знаех по какъв начин ще удари топката. Невинаги работи, разбира се, пък и играчите може вече да знаят, че ние знаем това за тях, и да променят подхода си! Но в такива напрегнати ситуации е полезно да си предварително подготвен. Често работи.

- Колко силен е натискът върху сегашния отбор на Германия да сложи край на чакането за голям трофей?

- Има натиск и ние го приветстваме. Знаем, че имаме правилните играчи и правилната подготовка, за да спечелим трофей. Но не може да допуснеш, че той е твой по право, а и има доста други много силни отбори. Трябва просто да се съсредоточим върху сегашната задача и върху това, което трябва да направим. Германия е била на финала на световното първенство през 2002 г., на финала на европейското първенство през 2008 г. и на полуфинала на световното през 2006 г. Знаем, че сме способни да стигнем толкова близо. Сега е нужна само една допълнителна стъпка.

- Как ви се отрази загубата от Испания на световното първенство през 2010 г.?

- В миналото е. Бяхме победени от най-добрите в света тогава и не можем да го отречем. Те пазеха най-добрите си ходове за големите мачове, тези, които наистина трябваше да спечелят. Но нас ни победиха само с 1:0 и ние имахме доста възможности. Ние постигнахме голямо развитие през последните четири години и мисля, че сме по-добър отбор, със същото ядро от добри играчи. Предстои ни да разберем дали сме достигнали нивото на Испания, но мисля, че сме по-добре подготвени, отколкото през 2010 г. Имаме повече опит като колектив.

Хумелс: Изпълнихме задачата си

Защитникът от националния отбор на Германия по футбол Матс Хумелс заяви след победата над Съединените щати, че тимът е изпълнил задачат...

- Бихте ли искали пак да се сблъскате със световни и европейски шампиони, или е по-добре да ги избягвате?

- Разбира се, че искаме! Всеки иска да играе срещу най-силните страни и да ги победи. Да победиш Бразилия, Испания, Италия, Холандия - всички тези отбори - това са спомените, които наистина се ценят, и моменти, които хората у дома наистина обожават. Но не заради това отиваме на световното първенство. Ние отиваме да победим отборите, които се изправят срещу нас, които и да са те.

- Колко сте уверени след силното ви представяне в квалификациите, където не загубихте нито веднъж?

- Доволни сме. Да спечелиш девет от десет мача, а другият да е 4:4 с Швеция, това е доста добро представяне. Въпреки че, разбира се, се дразня, че допуснахме онези четири гола. Ние имаме бърз, талантлив и нахъсан отбор и се надяваме да продължим тази серия от победи и в самото празненство, чак до самият край.

- Заявявал си преди, че футболът понякога ти се струва доста скучен, защото защитата пред теб е прекалено добра. Надяваш ли се за скучно световно първенство тогава?

Нойер: Сега ще ни е по-леко

Вратарят на националния отбор на Германия Мануел Нойер заяви, че е много доволен, че тимът е преминал груповата фаза на световното първ...

- Да, разбира се. Бихме били доста доволни, ако спечелим световното първенство и защитата не допусне противника дори да се доближи до вратата! Макар че може би предпочитам да ме оставят да спася поне едно или две положения, за да не се чувствам безполезен. Това за скуката го казах за „Байерн" (Мюнхен), с тях имахме толкова много игри, без да допуснем гол - понякога дори не ми трябваше душ след мач. Защитата на Германия е също толкова силна. Така че нямам много за правене.

- На кои вратари се възхищаваше като по-млад?

- Иенс Леман бе моят герой като млад вратар. Той бе толкова добър в „Шалке 04" и в отбора на Германия, а по-късно и в „Арсенгш", разбира се. Той просто е невероятен атлет и брилянтен пазител и за мен бе голямо вдъхновение.

- Става ли трудно да се съсредоточиш, когато не те викат постоянно по време на игра?

- Не, такава е работата. Продължавам да говоря, да комуникирам с моята защита, дори когато не нападат вратата ми толкова често. Организацията и комуникацията са голяма част от играта на вратаря. Аз трябва просто да запазя спокойствие и да се съсредоточа, за да може, когато се наложи да спасявам, да съм на правилното място. Футболът може да се промени много бързо и може да загубиш игри заради нелепи голове или липса на концентрация, особено по време на световно първенство, така че е жизненоважно да си наясно с обстановката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю