БСП твърдо против отмяната на машинното гласуване (ВИДЕО)

1941
БСП твърдо против отмяната на машинното гласуване (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

„За БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. Призоваваме гражданите да дадем силен отпор“.

Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков по повод предложението да отпадне машинното гласуване на местните и парламентарните избори. Инициативата е подкрепена от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и Воля.

ГЕРБ се готви да спре машинното гласуване минимум за местните избори

Рискуваме да провалим местните избори, ако изпълним законовото изискване да има 6000 машини за гласуване. Това заяви депутатът от ГЕРБ ...

В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме ИК. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова държава както днес управляващите го доказаха с предложението си за отмяна на машинното гласуване“, допълни Зарков.

„Днес след като всячески се опитаха да опорочат машинното гласуване ,след като насмалко да отменят преференциите, след като силово се опитват да подчинят всеки опозиционен глас, дори скромното постижение за постепенно въвеждане на машинно гласуване, което да ограничи някои, характерни за българската изборна система, феномени, беше практически отменен“, каза още Зарков.

Според него всичко е било направено така, че възможно най-трудно да се проведе машинното гласуване. „В анализа на ЦИК, който е споменат и в мотивите на законопроекта, са уточнени някои проблеми, но те имат решения. Въпросът е как гледаме този анализ. Като начин на диагностика да намерим решенията или като оправдание да го отменим.

Участвах на работна група и бях в Правната комисия, където се разсъждаваха тези теми. Има решения на всички тези теми. Защо не са внесени решенията, а е внесена отмяна? Явно, че целта е друга“, каза още Зарков. Според него машинното гласуване е било съзнателно саботирано, а машините съзнателно опорочени.

Манолова предлага 14 спешни мерки до ЦИК и депутатите за машинното гласуване

Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Централната избирателна комисия (ЦИК) и народните представители с подробно разписани 14 м...


"Цялото говорене ще има или няма машини, което се случи преди два месеца направи невъзможна организацията на този вот. Машините бяха сертифицирани минути преди да тръгнат за секциите“, обясни още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Думите на Зарков бяха подкрепени от колегата му Христо Проданов. „Първо във връзка с честността на изборите. Знаете каква е статистиката не от един и два избора за недействителните гласове. В Европа това е средно 2-3 %. В България това е средно 6-7 %. Това са гласовете на голяма част от партиите, които след 1989 г. са прескачали 4-процентната бариера и са били парламентарно представени. Във връзка с недействителните бюлетини може би всички са гледали видеото с инструктажа на кмета от Пловдив“, каза той.

Проданов обясни, че кмета е инструктирал представителите на ГЕРБ в избирателните комисии как, ако съответната бюлетина и глас не е за ГЕРБ, може да стане недействителна. Той подчерта, че с машинното гласуване недействителните бюлетини са невъзможни. „Това е в посока честтността на изборите. Второ, преброяването на бюлетините в СИК. Беше демонстрирано във видеоклиповете на ЦИК как след края на изборния ден с натискане на един код от флашката излиза бюлетин, който отразява всичките гласове за различните партии, преференции за различните кандидати.

Това отнема не повече от 5 минути. Ние сме свидетели в много избори с усложнените книжа и протоколи колко време отнема на СИК да попълнят тези протоколи. След това всички сме свидетели на хаоса, който става при предаването на протоколите в районните и в общинските избирателни комисии“, обясни още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Никой не е искал да прави одит на машините за гласуване

Отказ да одитират и сертифицират машините за гласуване преди евровота е получила ЦИК от шест институции, пише "Монитор". Информацията с...

Той подчерта, че при пълно въвеждане на машинното гласуване ще спестят пари. „Вие спомняте ли си ЦИК кога пуснаха разяснителен клип за машинното гласуване? При положение, че това беше първото по-мащабно гласуване. Това, което аз се сещам, беше два дни преди изборите. За да убедим обществото в полезността на машинното гласуване и в това как се гласува машинно, е необходима една по-сериозна разяснителна кампания. За мен това беше саботаж и от страна на ЦИК във връзка с машинното гласуване“, каза още Проданов.

Отношение по темата взе и заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

"30 години живеем в демокрация. Спомням си, че първото ми гласуване беше през 89 г., от няколко години вече синът ми гласува, т.е. близо 2 поколения. От днес мисля, че обратното броене започва. ГЕРБ спират парите за партиите, след това отменят машинното гласуване. Аргументът е, че било трудно с тези преференции и там, хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за отмяна на преференциите беше направен само преди няколко месеца и БСП напусна заради това НС. Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е много сложна. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лв. субсидия и цветна бюлетина 1989 г. Баща ми ме събуди и ми каза: „Отивай да гласуваш има една розова, много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш“, обясни още Добрев.

По думите му никой не е състояние да ни върне в изходна позиция отново. „Тогава предлагам да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е един страхотен разход и един човек се справя добре и във всяка една от дисциплините. Смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства“, коментира още заместник-председателят на БСП.

Местните избори имат най-много нужда от подобен тип гласуване, защото само един два гласа могат да променят съотношението в общинския съвет. Само един, два или пет гласа могат да направят някой човек общински съветник с преференциите. Те не го искат, защото най-добре е всички решения да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Всички са за, нула против, и нула въздържали се“, подчерта още Кирил Добрев.

Никой не е искал да прави одит на машините за гласуване

Отказ да одитират и сертифицират машините за гласуване преди евровота е получила ЦИК от шест институции, пише "Монитор". Информацията с...

Той подчерта, че БСП няма да се предаде в своята битка за демокрацията. „Нас не ни свързват пари, обществени поръчки, а много други неща. Знам, че въпреки затягането на примката на демокрацията, БСП ще се справи в тази битка“, обяви още Добрев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика