Дачич се извини на Борисов, без да каже пряко "извинявам се"

3447
Дачич се извини на Борисов, без да каже пряко "извинявам се"
Снимка: Правителствена пресслужба

"Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му". Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич по скандала заради Косово, който стана факт с България.

Дачич говори с нашия външен министър Екатерина Захариева в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Именно на срещата със Захариева, сръбският министър де факто призна, че неправилно е критикувал Борисов. Припомняме, че Дачич каза следното преди три дни: "Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден". Сръбският външен министър го заяви, защото Борисов коментира ролята на новия върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и че спрямо Косово той не трябва да защитава испанската позиция на непризнаване на бившата сръбска провинция, а да съблюдава общата позиция на ЕС, която включва статут на Косово.

Експерт смята, че Борисов се е държал правилно по въпроса с Косово

Няма признание на Косово от целия Европейски съюз и изказването на Бойко Борисов беше в рамките на дипломатическия тон. Това заяви доц....

"Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България беше, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!"

Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция, категорична е Захариева.

Как реагира Борисов на скандала - научете в тази статия!

Междувременно, в Сараево Борисов се срещна със северномакедонския президент Стево Пендаровски. И двамата си благодариха заради позицията на Скопие за Гоце Делчев, а Пендаровски обяви, че България е най-големият поддръжник на Северна Македония по пътя ѝ към НАТО и ЕС.

Сърбия ни отвърна за Косово, Борисов се обяснява на Бърнабич с "толкова ви обичам"

"Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com