Кандидати за евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС посочиха как може да се увеличат доходите

6405
Кандидати за евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС посочиха как може да се увеличат доходите
Снимка: iStock/Guliver

Най-наболелият въпрос е стандартът на живот в България – с инструментите на Европейския съюз. Това заяви кандидатът за евродепутат на ГЕРБ и номер 7 в листата Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Според нея е популистко да се говори за вдигане на работни заплати и да има единна европейска заплата по стандарта на най-богатите в Европа, без да има реален икономически ръст, който да подплати такова увеличение. Павлова смята, че отговорът се крие в сектора на ИКТ и той може да е двигател за по-висок жизнен стандарт. Тя даде пример и с автомобилното производство.

Заплатите и пенсиите изостават в процентите от БВП спрямо Европа, опонира кандидатът за евродепутат от БСП Румен Гечев. Той се противопостави на тезата, че с ниски заплати ще привличаме инвестиции и ще вървим напред.

Борисов като на изпит - от Европа до ректора на УНСС от ДС

Премиерът Бойко Борисов изказа задоволство от визитата на папа Франциск у нас и категорично отхвърли внушенията, че прави предизборна к...

Европа и европейските фондове не са средство за обогатяване, а средство за изравняване на жизнения стандарт на българите с този на Европа и развитие на българската икономика, подчерта Гечев. Според него в последните 10 години били провалени "крупни инвестиционни проекти", без да посочва конкретно кои са, но добави, че България била единствената страна в света, в която болниците са търговски дружества. Гечев извади данни, че поне 25% от евросредствата отиват за проекти, от които няма полза - като "къщи за гости за мама и татко". "България няма спрени европейски средства, както като управлява БСП", напомни Павлова и подчерта, че европейските одитори са дали най-нисък процент на грешки за България при финансирането от Европа. "Всеки, който е злоупотребил с европейски средства, ще ги върне и ще понесе най-строги санкции по Наказателния кодекс", увери доскорошният министър на европейското ни председателство.

ДПС предлага план за ускорено догонващо икономическо развитие – да се инвестира активно във високи технологии и биотехнологии, добави Илхан Кючюк, кандидат за евродепутат на ДПС и действащ евродепутат. Той каза, че по изчисления на ДПС при сегашното ни развитие ще ни трябват не 44 години да стигнем средното ниво на развитие на Европа, както казва БАН, а 150 години – затова трябвало ускорено развитие. И подчерта – изравняването на доходите не е от компетентността на евродепутатите, а е национална политика. Кючюк посочи и, че в България няма ритмично усвояване на еврофондове т.е. усвоява се само до 2 години преди следващ програмен период и това пречи на гладко развитие.

Имам какво да допринеса с опита си на политик, за да стане животът в България по-добър – така Павлова мотивира желанието си да стане евродепутат. А Гечев даде като аргумент за желанието си да отиде в Европейския парламент опита си като икономист и преподавател.

Що се отнася до миграцията, Кючюк подчерта, че трябва да се прави разлика между трудова миграция и бежанци. Поради липсата на добра свързаност има милиони работни места, за които една държава не знае от какви специалисти се нуждае от друга страна-членка на ЕС. А Гечев посочи, че десните направили така, че повикали всички мигранти - специално в Германия, но сега Германия искала да връща. Нашата позиция е ясна - подкрепата за бежанците следва да бъде осигурена чрез финансиране на ЕС и да има буферни зони извън ЕС за тези бягащи от войни хора, както е в Турция, коментира и Павлова, а Гечев я обвини, че казва, че с милиардите на европейците ще се гледат бежанци, станали бежанци заради предизвикани от Великите сили войни, а няма да се изравнява стандарта на българите с европейците.

Евродебат с патриотична нишка – Европа да е на равноправните нации

Кандидатите за евродепутати от "Атака", "Воля" и НФСБ Георги Димов, Веселин Марешки и Венцислав Тоцев изложиха своята визия относно бъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика