Евродебат с патриотична нишка – Европа да е на равноправните нации

2304
Евродебат с патриотична нишка – Европа да е на равноправните нации
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Кандидатите за евродепутати от "Атака", "Воля" и НФСБ Георги Димов, Веселин Марешки и Венцислав Тоцев изложиха своята визия относно бъдещето на България в Европейския съюз в кампанията за европейските избори.

И тримата кандидати се съгласиха със словосъчетанието "Европа на нациите", като заложиха да има общ европейски пазар, но не и федерализация и създаване на свръхдържава. Да има Европа на равноправни нации, не на поданици, обобщи Марешки. Загубихме своя суверенитет и е най-важно него да си върнем, смята Димов.

БСП иска оставката на Борисов, правел кампания с държавни пари

Бойко Борисов трябва да се оттегли от поста министър-председател до евровота, защото използва държавен ресурс за кампания. Това каза пр...

Като патриот и учен искам България да оцелее, да има равнопоставеност с доходите, за да не умират и страдат хора заради доходите. Моята цел е да запазя България като православен център, подчерта водачът на евролистата на "Атака" Георги Димов. Той подчерта пред Нова телевизия, че темата за доходите е основна и затова "Атака" подкрепя идеята за минимална европейска заплата – в България да има такава заплата, каквато в държави като Австрия и Чехия. Димов добави, че "Атака" ще се бори и за достоен праг на минимална пенсия и за минимална помощ за хората с увреждания.

Същевременно кандидатът на НФСБ Венцислав Тоцев (номер 15 от 17 кандидати на партията на Валери Симеонов) посочи, че е популизъм да се въвеждат единни ставки на заплати и пенсии при пазарна икономика и различно развитие на икономките на Стария континент. "Много е жалко, че в XXI век се поставя въпросът за доходи и то за минимален доход", включи се и Марешки, който описа ситуацията в България така: "робът се бори за свобода, свободният – за съвършенство". Затова и лидерът на "Воля" посочи за свой основен приоритет образованието.

Искаме уеднаквяване на субсидиите за земеделските производители с тези в Европа, призова Георги Димов, който смята, че Европейският съюз ни е засмукал и всъщност е изцедил икономиката ни особено като човешки кадри - затова и трябва да получим повече пари от еврофондовете. Но Венцислав Тоцев опонира, че има достатъчно европари и разходването на средства зависи от нас, а ако има сваляне на бариери, то по-големите икономики ще ни залеят с износ на стоки, което, според Димов, така или иначе вече се е случило. Имаме проблем с това, че не насочваме евросредствата към сектори като производство на плодове, зеленчуци, което не ни го налага Брюксел, от нас си зависи, каза Тоцев.

Лошо се харчат европейските пари, каза Веселин Марешки. "Става въпрос за качества – дали искаш да ограбваш България или искаш да просперира", заяви той и подчерта, че имаме всички природни дадености, за да сме много хубава държава. Лидерът на "Воля" призова за крумови закони и "да режем от крадците", защото "българинът е оглозган до кокал". Трябва всички да са равни пред закона, не да се използват и циганските общности, посочи Георги Димов и настоя в Брюксел България да има представител, който постоянно да защитава българските интереси.

Настимир Ананиев, Волт: Големите медии не дават алтернатива на гражданите

Трите големи телевизии – БНТ, bTV и Нова телевизия, не дават алтернатива на гражданите, предоставяйки ефирно време предимно на ед...

Интересен спор имаше между Марешки и Тоцев за природните ни ресурси - Тоцев подчерта, че ако сме могли, сме щели да разработим залежи от злато или природен газ още по времето на комунизма. Тоцев категорично се изказа против махане на санкциите срещу Русия, но Марешки попита защо няма санкции срещу "агресорите" в Ирак и Либия. "Едно престъпление не оправдава друго", отвърна Тоцев.

На практика аз съм единственият кандидат, който не иска да става евродепутат, да става министър, заяви Марешки, като добави, че понеже няма правила в държавата, хората искат алтернатива и той се вижда като алтернатива. При кметските избори обаче тази логика нямало да работи, защото "варненци изтърваха момента".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика