„Пас към миналото“: Одисеята „Ямайка на Зимни олимпийски игри“

5157
„Пас към миналото“: Одисеята „Ямайка на Зимни олимпийски игри“
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“. Думите са на французина Антоан дьо Сент-Екзюпери и описват с най-голяма точност историята, която ще ви разкажем днес. Една история за силата на мечтата и вярата в нейното постигане. Една история за подигравки, провал, но и полагането на основните на нещо изключително важно и красиво. Историята на националния отбор на Ямайка на Зимните олимпийски игри.

Всичко започва в края на 80-те

Одисеята „Ямайка на Зимните олимпийски игри“ започва още в края на 1985-та и началото на 1986-та. Тогава Джордж Фич, който е търговско аташе на САЩ в Кингстън, предлага страната да започне да се състезава и на зимните олимпийски игри, а не само на летните. Дипломатът казва: „Имате страхотни атлети, а великият атлет трябва да може да се състезава във всеки един спорт“.

Идеята на Фич да бъде направен отбор на Ямайка по бобслей идва след като гледа състезание с бутащи се колички в страната. Надпреварата е много популярна в карибската държава и всеки август събира хиляди почитатели, които наблюдават състезание, в което се използват самоделно направени колички. Спортът е доста опасен, тъй като по нанадолнището те развиват близо 100 километра в час.

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

Ямайка приема идеята с отворени обятия

След края на състезанието Фич и бизнесменът Уилиям Малоуни предлагат да бъде сформиран отбор по бобслей на Ямайка, който да представя страната на Олимпийските игри в Калгари през 1988-ма. Основната теза на търговското аташе на Щатите е силното представяне на ямайците в спринта – начинът, по който се задвижва бобслеят.

Президентът на Олимпийския комитет на Ямайка по онова време се влюбва в идеята островната държава да участва на най-големия зимен спортен форум в света и веднага организира кастинг за отбора. Подета е голяма рекламна кампания, но се оказва, че набирането на кадри е доста проблематично. Поради тази причина в мисията по намиране на кандидати за отбора по бобслей се включва дори ямайската армия, която обявява, че набира доброволци. В крайна сметка, през 1987-ма трима души са избрани за отбора по бобслей. Това са Дъдли Стоукс, Девон Харис и Майкъл Уайт.

Девон Харис влиза в отбора благодарение на армията

Девон Харис е единственият от тримата, който се записва за тима заради рекламната кампания в армията. Той е лейтенант във Втори батальон на въоръжените сили на Ямайка, когато вижда обява в армейския вестник през септември 1987-ма. Самият Харис е запален футболист, а също така се състезава на 800 и 1500 метра бягане. Голямата мечта на войника е да представя родината си на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 1984-та именно в атлетиката, но тя така и не се сбъдва.

Първоначално Девон Харис смята идеята за национален отбор на Ямайка по бобслей за смехотворна, но в крайна сметка е склонен от своя полковник Алан Дъглас да се яви на пробите. Младият военен демонстрира отлична физическа форма и завършва на първо място в избутването. По този начин той става част от тима на родината си. Малко по-късно към отбора се присъединява и четвърти човек – Касуел Алън.

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

Ямайка е допусната до участие на Игрите в Калгари

Финансирането на смелата мечта на ямайците е осигурено от Фич, както и Министерството на туризма на страната. Отборът пък тренира за Олимпийските игри в Калгари в Канада и Австрия. Начело на тима е назначен Сеп Хайдахер. По това време австриецът е един от най-прочутите треньори в бобслея, който е известен с това, че успява да мотивира млади състезатели за големи постижения. Самият той пък представя Австрия на Зимните олимпийски игри в Сараево през 1984-та.

След дълги преговори между Олимпийския комитет на Ямайка и Световната федерация по бобслей страната е допусната до участие на Игрите в Калгари, както в състезанието с двуместен бобслей, така и в това с четириместен.

Ямайците срещат доста проблеми

Националният отбор на островната държава продължава усилено подготовката си за предстоящата надпревара и през 1988-ма пристига в Калгари. Тимът на Ямайка е принуден да тренира на замръзнало езеро, за да може да свикне с тежките условия в Канада. Точно тогава Касуел Алън се подхлъзва, пада и получава неприятна контузия.

Храбрите ямайци обаче не са готови да се откажат от мечтата си. Три дни преди старта на Игрите Крис Соукс, който е в Канада, за да подкрепя брат си Дъдли, получава мястото на контузения Алън, въпреки че няма никакъв опит в бобслея.

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

Всички медии следят Ямайка

Първият старт, в който Ямайка се състезава, е на двуместния бобслей, а Дъдли Стоукс и Майкъл Уайт стават първите зимни олимпийци в историята на страната. Двамата се представят на доста добро ниво и успяват да завършат надпреварата на 30-то място от общо 41 отбора.

По това време ямайците вече са привлекли интереса на световните медии. Голяма част от тях обаче приемат с присмех участието на островитяните на Зимните олимпийски игри. Това обаче се променя след отпадането на националния отбор на Щатите по хокей. Тогава всички американски телевизии трябва да запълнят програмите си с нещо друго и насочват вниманието си към отбора на Ямайка по бобслей.

Най-известното състезание на ямайците

В състезанието с четириместен бобслей ямайците са преследвани от лош късмет. Още при засилката за първото си пускане по улея Дъдли Стоукс чупи една от дръжките на шейната при влизането си в нея. Отборът завършва на 24-то място от 27 възможни. По време на второто пускане пък Уайт не успява да седне както трябва на мястото си и стои почти изправен, което се отразява на скоростта, и Ямайка завършва на 26-та позиция.

Третото спускане на ямайците е най-запомнящото се от всичките им до момента. Преди състезанието Дъдли Стоукс получава контузия. Той обаче е решен да продължи. Тимът на Ямайка дава седмото най-добро време при старта от всички участници. На завоя „Крейсел“ обаче Стоукс губи контрол върху бобслея, който се удря тежко в стената на улея и захлупва четиримата състезатели.

Всички те се измъкват без наранявания, а бобслеят е бутан от персонала в Калгари до финалната линия. Ямайците пък вървят до него. Националният отбор на Ямайка не излиза за четвъртото си пускане и по този начин завършва надпреварата при четириместния бобслей на последно място.

Бобслеят вече е силно развит спорт в Ямайка

Бобслей Национален отбор на Ямайка по бобслей

В крайна сметка първото участие на националния отбор на Ямайка по бобслей на Олимпийски игри завършва с провал. Това обаче не сломява духа на Дъдли и Крис Стоукс, Девон Харис и Майкъл Уайт. Четиримата стават „бащите на бобслея“ в страната. След това Ямайка участва на Олимпийските игри през 1992-ра в Албервил, 1994-та в Лилехамер, 1998-ма в Нагано, 2002-ра в Солт Лейк Сити, 2014-та в Сочи и 2022-ра в Пекин. От 2018-та пък страната има и женски отбор по бобслей.

Така завършва завладяващата история на група мъже, които сбъдват голямата си мечта – участие на Олимпийски игри. Но не в дисциплините, в които страната им има огромни традиции, а в спорт, с който няма нищо общо. Въпреки това Дъдли Стоукс, Крис Стоукс, Майкъл Уайт и Девон Харис показват на света, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Как Стоичков запази честта си и подели „Златната обувка“

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато, сребро и два бронза за България от Европейското по художествена гимнастика

Б-отборът по биатлон е с нови треньори

Пълен триумф за България: Ансамбълът също грабна титлата в Будапеща

Българските кралици в художествената гимнастика: Елвира Краснобаева (ВИДЕА)

9 Трика за Лесен Старт и Постоянство в Тренировките

Сребро и рекорд за Александра Начева на Балканиадата в Измир

Кристиан Василев влезе на финала на Световната купа в Люцерн

Медал за България от Европейското по борба за младежи в Баку

Бронзов медал за Тихомир Иванов от Балканиадата в Турция

Браво! Сребро за Божидар Саръбоюков на Балканиадата в Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com