"Продължаваме промяната": Кирил Петков няма двойно гражданство в ГРАО

31947
"Продължаваме промяната": Кирил Петков няма двойно гражданство в ГРАО
Снимка: БГНЕС

"Уведомяваме Ви, че в системата ГРАО Кирил Петков фигурира като български гражданин и не са налице пречки за регистрирането му като кандидат за народен представител за предстоящите на 14.11.2021 г. парламентарни избори". Така официално отговориха от "Продължаваме промяната" на въпроси на Actualno.com. Ето какво попитахме:

Как фигурира Кирил Петков в ГРАО - само като български гражданин или като човек с двойно гражданство? Ако е второто, това значи ли, че не може да е кандидат за депутат?

Отговорът дойде на втория ден от нашето запитване. 

Междувременно президентът Румен Радев изпрати становище до Конституционния съд (КС) в което твързи, че  заради това, че второто служебно правителство вече с изтекъл мандат и престана да функционира, счита, че делото в КС относно гражданството на Кирил Петков (служебен министър на икономиката в този кабинет) вече е загубило предмета си и затова трябва да не бъде гледано по същество. "Факт е, че въпросното "първо" служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада", пише в становището на президента пред КС. Под "първо" служебно правителство той визира правителството с участието на Петков - припомняме, че първото служебно правителство, съставено от Румен Радев, работи начело с Огнян Герджиков като служебен премиер от 27 януари, 2017 година.

Защо според Радев като го няма вече въпросното служебно правителство с Петков, то всичко трябва да отпадне по същество? "В практика си Конституционният съд (КС) нееднократно е отчитал, че последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето", гласи текстът в президентското становище - т.е., за да отсъди съдът дали Петков законно е станал министър, то Петков все още трябва да е министър, когато решението бъде взето, което явно в случая не е така.

Цялото становище на президента можете да видите ТУК!

Бившият конституционен съдия и член на КЗК проф. Пламен Киров коментира пред Actualno.com казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. Предмет на делото в Конституционния съд, касаещо гражданството на Кирил Петков, има. Гледане по същество и решение следва да има, смята той. 

Щом имаш чуждо гражданство, не може да си на публичен пост - защо?

Казусът с Кирил Петков и гражданството му е добър дебат да бъде повдигнат въпроса дали е смислено да има ограничение в гражданството, к...

Точно същия ден, но по-рано стана ясно становището на президента Румен Радев по делото. То не касае това дали Кирил Петков е бил законно назначен за министър (ако е имал двойно гражданство към момента на утвърждаване на назначението, тогава самото назначение е незаконно), а касае дали указът на държавния глава в частта, с която е назначен Кирил Петков за служебен министър на икономиката, отговаря на Конституцията или не.

Представете си, че някое решение на Министерския съвет е взето с решаващия глас на г-н Петков. Това решение може да има правни последици и след края на мандата на правителството, в което Петков е бил министър – това е аргумент, че има предмет по същество, по думите на проф. Киров.

Още: Румен Радев с уникален аргумент защо съдът трябва да спре да се занимава с гражданството на Кирил Петков

Гражданството на Кирил Петков - пази ли го Румен Радев?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика