Решено на правна комисия: Депутатите ще ходят на работа само със зелен сертификат

8949
Решено на правна комисия: Депутатите ще ходят на работа само със зелен сертификат
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Зелен сертификат за Народното събрание ще има, реши правната комисия. Предложението за това депутатите да ходят на работа с COVID сертификат, отрицателен тест за коронавирус или за преболедуване бе подкрепено от “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, БСП и ДПС, против бяха депутатите Петър Петров от “Възраждане”, Ива Митева и Андрей Михайлов от ИТН. 

Проекторешението беше подкрепено в комисия и така въвеждането на зеления сертификат и за депутатите изглежда все по-възможно, макар и с отсрочка до 24 януари, предаде репортер на Actualno.com.

Решението трябва да се гласува окончателно и в пленарната зала, след като в сряда на извънредно заседание бе прието и от здравната комисия. От ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването, а напуснаха залата след скандал в началото на заседанието, защото часовете на започване на комисиите се припокривали.

Ако решението бъде прието окончателно достъпът до сградата на парламента ще става само след представяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест, направени съответно не по-рано от 72 или 48 ч. Разходите за тестването на администрацията, депутатите, сътрудниците и дори журналистите, ще се поемат от бюджета на парламента.

Петър Петров от "Възраждане" се възпротиви на спешното вкарване на темата в дневния ред на комисията. Мирослав Иванов от ПП контрира, че е време да спре политическото говорене и най-сетне депутатите да започнат да работят по важните теми. Той беше категоричен, че именно въвеждането на зеления сертификат е неотложна тема, особено с оглед нарастващия брой на заразените и опазването на здравето на работещите в сградите на Народното събрание.

Николина Ангелкова (ГЕРБ-СДС) заяви, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС подкрепя въвеждането на зеления сертификат, но не и начинът, по който той се въвежда. Тя заяви, че от ГЕРБ вече е внесено такова предложение и ако новите вносители не искат то да бъде прието, то би трябвало двете предложения да се гледат заедно в комисия, тъй като се отнасят за една и съща тема. Тази теза бе подкрепена и от Десислава Атанасова, която не е член на комисията, но присъстваше на заседанието заедно с Костадин Ангелов, Асен Балтов и Лъчезар Иванов.

Председателят на комисията Милен Матеев от ПП отговори, че това предложение не може да бъде включено в дневния ред, защото не е разпределено от Никола Минчев към комисията.

Депутатите пак отложиха решението да си въведат зелен сертификат

Народното събрание за пореден път отложи решението за въвеждане на зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание. От пр...

Цветан Енчев от ДПС поиска да отпадне заложената в предложението точка, според която при образуване на опашка за тестове пред НС депутатите ще влизат с предимство. Това предложение не бе прието.

Ива Митева предложи както депутатите, така и всички сътрудници в НС да си плащат тестове сами. Тя предложи още журналистите да не влизат в НС със сертификат.

Спор предизвика точката, която регламентира администрацията на НС да съхранява резултатите от направените бързи тестове на територията на парламента до края на деня, следващ деня на взимането на пробите. Срещу това възрази Ива Митева /"Има такъв народ"/ с мотива, че НС не е лаборатория и не може да съхранява подобни резултати. В началото на заседанието на комисията възникна спор дали точката, която е единствена, трябва да бъде обсъдена или да отпадне днес. Всичките предложения на Митева бяха отхвърлени.

В първия си работен ден от новата година депутатите обсъдиха да въведат ли зелен сертификат за достъп до сградата. Предложението беше внесено от "Демократична България", но предизвика бурни дебати в парламента, след което беше отхвърлено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сачева намекна, че ГЕРБ може да предложи Борисов за премиер след изборите

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика