Богдан Милчев: Гинем като мухи по пътищата, това е пандемия

4202
Богдан Милчев: Гинем като мухи по пътищата, това е пандемия
Снимка: БГНЕС

„Нека специалистите направят съответните експертизи. По-интересното е, че след случая с Милен Цветков българските политици показаха, че от дървото не виждат гората. Надпреварват се да внасят кое от кое по-екзотични предложения за вдигане на наказанията при употреба на алкохол и наркотици. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Богдан Милчев от Института по пътна безопасност Богдан Милчев.

„Те не си направиха труда да видят, че няма нито една издадена максимална присъда.  Какво има да обсъждаме, когато ножицата е толкова голяма – между 3 и 15 години? Този популизъм идва в повече, когато става въпрос за човешки живот и за толкова брутални неща“, категоричен бе той.

Експерт: Пътните полицаи трябва да са в движение, а не да са статични

През последните два месеца у нас са станали 13 верижни катастрофи с шест жертви и десетки ранени. Това показва анализ на Института за п...

Богдан Милчев допълни, че донякъде ги разбира, защото политиците не са експерти. „Обаче, ние след Своге създадохме Държавна агенция по пътна безопасност, която трябваше да бъде флагман на всички тези процеси. Ние 5 години чакаме да имаме ново законодателство в сферата на пътната безопасност, защото видимо не можем да се справим с този проблем“, заяви той, като уточни, че за периода от 13 март до 24 април миналата година са загинали в пътно-транспортни произшествия 56 човека.

„Тази година от 13 март до 24 април са загинали 51 човека от коронавирус. Значи ние направихме щаб, цялата държава спряхме, защото трябва да спрем пандемията и ние наистина трябва да я спрем. А пандемията, че гинем като мухи в пътно-транспортни произшествия по нашите пътища нехаем и някакси го приемаме. Свикнахме да загиваме и да чакаме кой ще бъде следващия. Защо създадохме цяла агенция, която в момента я няма, на сайта ѝ няма качено нищо?“, попита Богдан Милчев. Според него премиерът трябва да потърси отговорност от хората в тази агенция, защото към момента безопасността по пътищата се управлява по телевизора.

„Основният проблем е, че присъдите са условни. През 2011 син на прокурор помете двама души, които се разхождаха по тротоара, и се размина с условна присъда. Всичко минава административно и с глоба, тогава защо се правят тези предложения?“, попита Милчев.

По думите му само 2% от участниците в тежките катастрофи са употребили алкохол, наркотици или са неправоспособни. А 70 човека всяка година загиват, защото напускат пътното платно – не виждат маркировката или заради нещо друго, посочи той и призова журналистите да не оставят този случай и да търсят докрай истината за смъртта на Милен Цветков.

България и Румъния с най-висока смъртност по пътищата за 2018 година

Данните от годишното проучване на европейската транспортна комисия за пътна безопасност (ETSC) за 2018-а отново подреждат Румъния и Бъл...

„Статистиката показва, че 1,8 българи си отиват всеки ден по този начин, както господин Цветков. Това е пандемия. Ако българското правителство и премиерът наистина обича народа си, показа го с този щаб и с това, че може да управлява сигурността, нека да се захванем и да създадем щаб от експерти и да оправим пътно-транспортните произшествия. Не можем да даваме тези свидни жертви“, категоричен бе Богдан Милчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела "Мало Бучино" на магистрала "Струма"

Депутатите приеха оставката на на зам.-председателя на КФН

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

Руснаци с българско гражданство и "Лукойл": Депутат сочи заобикаляне на закона

Времето утре - 22 май 2024 г.

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Жълт код за обилни валежи в 8 области за сряда

Радев удостои Лили Иванова с Почетния знак на президента (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com