Нинова: Спечелихме на първа инстанция, мобилните оператори няма да вдигат цените*

7836
Нинова: Спечелихме на първа инстанция, мобилните оператори няма да вдигат цените*
Снимка: БГНЕС

Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори. Административния съд в София-град се произнесе и потвърди нашите заключения, че повишението на цените на услугите на база инфлацията за 2 години назад е нелоялна търговска практика. 

Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова във връзка с високия обществен интерес и множеството запитвания от страна на гражданите по темата, касаеща цените на мобилните оператори (ВИЖТЕ ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК).

Въпрос към КЗП: Защо мобилните оператори не намаляват цените при дефлация?

Когато имаше дефлация, защо мобилните оператори не тръгнаха да намаляват цените? Този въпрос поставя Асоциацията за защита на потребите...

Припомняме, че преди седмица два мобилни оператора обжалваха заповедта на Комисията за защита на потребителите, която им забрани да вдига цените от 1 януари 2022 г. Те обаче не се отказаха и обявиха, че месечните абонаментни такси все пак ще се вдигнат, но с по-малко от предвидените 4-5%, а единият от операторите излезе и с отворено писмо до Нинова по темата. Третият мобилен оператор вдига цените според закона - не с инфлация за две години назад, а само за миналата - затова заповедта на КЗП не касае него.

* В крайна сметка се оказа, че е отхвърлена жалбата на "Теленор", но ден по-късно се изясни, че и тази на А1 не е приета. Те имат възможност да обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).

"Опитът някой да трупа печалби на гърба на българските граждани най-вероятно ще продължи, обжалванията тепърва предстоят, но ние ще продължим тази политика докрай. Обръщам се и директно към мобилните оператори - не повишавайте цените, докато тече този процес, защото това ще бъде незаконно", обяви още Нинова.

Защитата на потребителите става цел номер 1 на екипа на Министерството на икономиката, обеща вицепремиера и определи постановлението на съда като една малка победа за екипа й.

Председателят на КЗП заплаши мобилните оператори с глоби, ако вдигнат цените незаконосъобразно

Да, мобилните оператори могат да увеличат едностранно таксите за услугите си. Може да са те, може да са компании и оператори и в други ...

Нинова се обърна и директно към българските граждани:

"Ако се чувствате безсилни сами да се защитите - една жалба до Комисията за защита на потребителите в Министерството и ние ще организираме всичко, за да защитим правата ви".

Ако все пак се стигне до повишаване на цените от страна на мобилните оператори обаче  вицепремиерът предупреди, че глобите за това са в размер на до 30 000 лева.

Тя отказа да коментира вътрешнопартийни въпроси, а поводът за задаването им бе обявеното по-рано намерение на Нинова да се кандидатира отново за председател на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com