Как трябва да се варят яйцата за боядисване?

6915
Как трябва да се варят яйцата за боядисване?
Снимка: БГНЕС

Боядисването на яйца е една от традициите, с които свързваме светлите великденски празници. Символ на новия живот и, обагрено в червен цвят, символ на кръвта на Христос, с която изкупува на кръста греховете на хората, яйцето е неразделна част от празника.

За традицията да се боядисват яйца има много легенди, повечето от които свързани с Мария Магдалена или с Дева Мария и с кръвта на Христос, оцветила яйцата в червено, откъдето идва и традицията първото яйце да се боядисва в ален цвят.

Освен легендите съществуват и исторически сведения за произхода на традицията да се боядисват яйца, сочещи английския крал Едуард I като основоположник на тази традиция. 450 яйца с позлатени листа, приготвени по нареждане на краля като специален празничен дар за Великден към поданиците му, поставят началото на традицията да се багрят именно на Великден яйцата. Може да боядисате своите на Велики Четвъртък или на Велика Събота, като е важно да съблюдавате освен традициите, свързани с боядисването на яйца – първото да е червено, с него да се натрият бузките на децата за здраве и да се постави на иконата, където се пази до следващото Възкресение Христово, и някои правила, свързани със самото сваряване на яйцата така, че да са подходящи за празника и за обичая „борене с яйца“. Как трябва да се варят яйцата за боядисване вероятно е въпрос, който домакините с опит не си задават, дамите, които за първи път поемат тази традиция в свои ръце, ще бъдат доволни да научат някои тънкости, свързани с варенето на яйца, както и ценни съвети как да не се пропукат черупките им и да имат повече здрави сварени яйца.

Още: Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи

Как трябва да се варят яйцата за боядисване, за да не се счупят?

Ако варите за първи път яйца за Великден, възможно е да се сблъскате с неприятен проблем – много счупени или спукани яйца, заради които ще  се наложи да тичате до магазина за закупуването нови и да отделите от ценното си време, което не стига по празниците, за повторно варене. Познаването на тънкостите, които ще ви помогнат да сварите безпроблемно яйцата, ще ви спести време, средства и усилия.

  • Не си и помисляйте да извадите яйцата от хладилника непосредствено преди варенето им. Ако не им дадете време и възможност да се климатизират, преди да ги потопите в горещата вода, яйцата ще се спукат. Може да минимизирате риска от спукване на яйцата в процеса на варенето им, като ги извадите 2-3 часа по-рано от хладилника. Така ще имат време да се стоплят до стайна температура и да не се пропукат, когато водата, в която ги варите, започне за загрява и завира.
  • Не слагайте яйцата във вряща вода, потопете ги в студена и след това поставете съда на котлона, за да заври водата заедно с яйцата, потопени в нея. Така температурата ще се повишава бавно и яйцата ще имат време да свикнат с високите градуси, което ще намали броя на спуканите яйца.
  • Противно на очакванията ви, съдът, в който варите яйцата, трябва да е малък, като самите те се нареждат само по дъното му, а не на няколко реда или едно върху друго. Така рискът да се спукат е по-малък.

Как трябва да се варят яйцата за боядисване – други трикове и съвети за усмихнат Великден

Още: Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

  • Ако търсите най-пресните яйчица за Великден, допускате грешка. Твърде пресните яйца – от днес или вчера – не се белят добре, когато са сварени, което води до оставане на голяма част от белтъка върху черупката, до твърде изнервящо белене на яйчицето, след като са ви преборили и искате да го изядете, както и до боядисани пръсти пак поради същата причина. За да се бели лесно черупката и на големи парчета, без да се наранява белтъкът, яйцата трябва да не са на по-малко от 4 дни.
  • Супена лъжица оцет, прибавена към водата, в която ще варите яйцата, помага да хване боята за яйца и да сътворите по-ярки, наситени и цветни великденски символи.
  • Не препълвайте съда, в който ще варите яйцата, с вода. Тя трябва да покрива яйцата пръст над тях.
  • Винаги предвиждайте 10-15% повече яйца от онези, които ще ви трябват за празника. Дори да следвате всички съвети за варене на яйца за боядисване за празника, пак ще имате няколко счупени или пукнати, поради което е важно да сварите малко повече, за да не сте неприятно изненадани или да не се налага да варите допълнително. Не се притеснявайте, че ще останат яйцата – зелените салати традиционно се приготвят с вкусния протеин, така че счупените бързо ще открият своето място.  
  • Варете яйцата 15 минути, за да са твърдо сварени и подходящи за боядисване и за Великден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com